„Az egység: erõ!”
Ez a szállóige olvasható azon a díszzászlón, amelyet 1936. június 7-én, a Kossuth nevét viselõ evangélikus reálgimnázium alapításának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében avattak fel.

A zászló avatási ünnepségét az iskola udvarán tartották a gimnázium tanulóinak és öregdiákjainak jelenlétében. D. Geduly Henrik püspök avatóbeszédében kifejezte afeletti örömét, hogy ebbõl a 75 esztendõbõl több mint 45 esztendõn át „kivettem a részemet e számunkra annyira kedves középiskola életébõl, örömben-bánatban, borúban-derûben, alkotásokban és elhárított veszedelmekben, tanító, nevelõ munkásságban és kormányzásban egyaránt”. (Geduly mint hittanár érkezett a gimnázium tantestületébe, majd az egyházközség lelkipásztora, késõbb pedig az egyházkormányzati fõhatóság püspöke lett.) Arra hívta fel az intézet diákjainak és tanárainak figyelmét, hogy e zászló védelme alatt maradjanak hû követõi „a krisztusi evangélium magasztos erkölcsi igazságainak” és „a magyar nemzeti igazságnak”, továbbá ápolják hûen azt a szellemet, amely „az intézet evangélikus jellegében és a nagy nemzeti hõs, Kossuth Lajos áldott nevében tükrözõdik”. A megáldott zászlóra Geduly felesége, mint zászlóanya kötötte az elsõ szalagot, amelyre ,,A hit és tudomány világosságáért” jelmondat került. A zászlót Zsolnai Vilmos igazgató vette át a zászlóanyától.
A gimnázium évkönyvé­ben a következõ leírást olvashatjuk róla: „Az arannyal dúsan hímzett, egyik oldalán fehér, az iskola címét, a város címerét és az iskola egykori pecsétjét (belehímezve: Példabeszédek III. rész. V. 1–4), fölötte a magyar koronát, másik oldalán nemzetiszínû alapon Kossuth képmását, az evangélikus hitvallást szimbolizáló Luther-rózsát és Kossuth egyik szállóigéjét (Az egység: erõ!) hordozó nehéz selyemzászló megpillantásakor valami csodálatos mély érzés üli meg a lelkeket, sírásra fojtogatja az ember torkát”. A zászlót Tóth István tanár tervei alapján Horváth Anna iparmûvésznõ és Máczay Etelka hímezte. Megtekinthetõ a gimnázium iskolatörténeti kiállításán.

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)