Átlag fölötti átoltottság az önkormányzati intézményekben Nyíregyházán

Az országos átlag fölötti, mintegy 83 százalékos az átoltottság a nyíregyházi önkormányzat intézményeiben. A helyi operatív munkacsoport folyamatosan ülésezik, monitorozzák az adatokat és ez alapján vezetnek be új intézkedéseket, amikor szükséges. A szakemberek gyorsan reagálnak, sokszor 1-2 óra alatt hoznak újabb döntéseket.

Tavaly márciusban olyan helyzetben találta magát a nyíregyházi önkormányzat is, amilyenben korábban még nem. A koronavírus-járványra gyorsan kellett reagálni, így a veszélyhelyzet kihirdetésekor rögtön létrehozták az operatív munkacsoportot a Polgármesteri Hivatalon belül. A megfelelő védekezéshez szükséges intézkedésekről az üléseken döntenek, állandó tagjai a város politikai vezetése és az adminisztrációs vezetés, esetenként – attól függően, hogy milyen témában kell dönteniük – szakemberek segítségét is igénybe veszik. A közszolgáltatásoknak működőképesnek kell maradniuk a járvány idején is, ezért is fontos az operatív munkacsoport.

Folyamatosan egyeztetünk a kormányhivatallal, a kórházzal és természetesen a saját szervezeteinkkel is, hiszen innen tudunk adatokat nyerni, de látjuk a központi adatokat is, ezeket is figyeljük, látjuk a szennyvízből vett koronavírus-koncentrációt, látjuk azt, hogy hogyan alakul a megyében a járványhelyzet. Mivel Nyíregyháza a legnagyobb város, így természetesen ebből már komoly következtetéseket tudunk levonni, akár az új aktív fertőzöttek számát illetően is” – nyilatkozta dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője.

Intézkedések

Az operatív munkacsoport folyamatosan figyeli az országos intézkedéseket, de saját maguk is hoznak új szabályokat. Ilyen volt legutóbb a maszkviselés a Polgármesteri Hivatalban, amit november 15-én tettek kötelezővé, illetve azt kérik az ügyfelektől, hogy csak a legindokoltabb esetekben keressék fel személyesen a hivatalt, helyezzék előtérbe a telefonos és online lehetőségeket. A Városi Jégpálya nyitása kapcsán döntöttek még az oltási igazolványhoz kötött beléptetésről, egyeztetések folynak a busztársasággal, készülnek arra, hogy megváltozhat az utazóközönség létszáma, amire már volt példa a korábbi hullámok és a home office kapcsán. Ilyen esetben változtatni kell a menetrenden.

Oltási kedv

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az átoltottsági arányon kellene javítani városi, megyei és országos szinten egyaránt. Az önkormányzat intézményei kiemelten jól szerepelnek, ha ezeket a számokat nézzük.

Az oltási akcióhéten egy szemléletformáló interjút mutattunk meg az oltatlan dolgozóknak, illetve azoknak a munkatársaknak is, akiket már beoltottak, hiszen sokan még nem kapták meg a harmadik oltásukat. Ennek az volt a célja, hogy akik még bizonytalanok abban, hogy felvegyék az első vagy akár a harmadik oltásukat, az új tényekre és kutatási adatokra támaszkodva tudjanak felelős döntést hozni arra vonatkozóan, hogy igenis az oltás felvétele nem káros, hanem hasznos, hiszen megvéd minket a megfertőződéstől, vagy ha el is kapjuk, akkor enyhe tünetekkel átvészelhetjük és nem kerülünk kórházba vagy lélegeztetőgépre. Felmértük, hogy hogyan áll az oltottak és oltatlanok helyzete, azt láttuk, hogy azért vannak bizonytalanok is, nemcsak oltásellenesek vannak az intézményekben, hanem olyan bizonytalanok, akik valamilyen információ hiányában szenvednek és nem tudtak még döntést hozni, őket próbáltuk segíteni. Ha már a felmérésről beszélünk, azt gondolom, hogy nagyon jó az oltottsági arányunk, hiszen az országos átlagon felül vagyunk, azt lehet mondani, hogy intézményi körben 80 százalék feletti, tehát nagyjából 83 százalék körüli az átoltottság” – tette hozzá az aljegyző.

A munkacsoportról, az átoltottságról és a különböző intézkedésekről bővebben is beszél dr. Kása Brigitta aljegyző kedd este a Nyíregyháza Most aktuális adásában 18 óra 30 perctől, valamint az ismétlésben szerda reggel hét órakor, de műsorunk online is elérhető és visszanézhető.