Aligha lehet ellenállni Nyíregyházának! - A városlakók is filmszínészekké válhattak
Aligha lehet ellenállni Nyíregyházának! - A városlakók is filmszínészekké válhattak

Kinyílt az online világ (is) Nyíregyháza számára! Alighogy bemutatták a város új turisztikai rövidfilmjét, a közösségi média megosztási lehetőségeinek köszönhetően eljutott a megyeszékhely híre több ezer kilométerre, a turisták, a befektetők és az itt élők számára vonzóbbá téve azt. Persze, ehhez szükség volt közel hatvan nyíregyházi kötődésű gyermek és felnőtt városlakóra, akik részvételével elkészülhetett Nyíregyháza új turisztikai imázsfilmje.

Frappánsan beépítették Nyíregyháza erősségeit és lehetőségeit a várost népszerűsítő rövidfilmbe. A képeken megjelenik az állatpark, a fürdő és a múzeumfalu, valamint a város terei, parkjai, a múzeumok és a templomok is. Részt vesznek benne helyi néptáncosok, lovasok, a színház társulata és megannyi városlakó is. A szereplőket nyíregyházi sajtóorgánumokon – így többek között a Nyíregyházi Naplóban – keresztül toborozták, a felhívásnak köszönhetően pedig megmozdult a város lakossága, ezzel még személyesebbé téve a filmet. Jelentkezett olyan család, aki a nagymamának szeretett volna meglepetést szerezni a képkockákkal, fiatalok, akiket érdekelt az imázsfilm-készítés világa, egykori pedagógus, akinek szíve csücske a város, vagy például óvónő, aki igazi lokálpatriótának vallja magát. A képkockák helyett itt most szavakba öntve mesélnek élményeikről.

Méray László: „szívem csücske a város”

– Szerepeltem már más magyar imázsfilmben is, de nem volt kérdés, hogy a nyíregyházit is elvállaljam, a városért bármit megtennék. Itt születtem a szabolcsi megyeszékhelyen, hosszú évekig itt tanítottam az egyetemen, nekem a szívem csücske Nyíregyháza, amit mindenével együtt szeretek. Egyszerűen gyönyörű. Járom az országot, de az a fejlődés, amit itt látni, az példátlan. A múzeumfalus jelenetben kaptam szerepet, ami ugyan csak egy kis villanás volt, de erre is büszke vagyok, hiszen minden helyszínen ott voltam, láttam, megtapasztaltam, hogy a készítők mekkora munkát fektettek bele egy alig 3 perces kisfilmbe. Óriási odafigyelést igényelt, de úgy látom, hogy megérte, hiszen nagy lett az imázsfilm visszhangja. Sokan gratuláltak a készítőnek, és engem is kiszúrtak az ismerősök.

Barna Dániel: „jöhet a folytatás is”

– Nyíregyháza Megyei Jogú Város Facebook-oldalán találkoztam a felhívással, amiben szereplőket kerestek az imázsfilmhez. Rögtön megfogott, amit olvastam, ezért elkezdtem keresgélni, hogy pontosan miről szólhat egy ilyen rövidfilm. Mivel hamar nyilvánvalóvá vált, hogy tulajdonképpen a várost szeretnék népszerűsíteni, kedvet is kaptam hozzá, csak a kiírás szerint egyik kategóriába se illettem bele – 16 éves vagyok. Végül írtam a TDM irodának és szerencsére így is kaphattam szerepet, először a tófürdős, majd a kerékpáros jelenetben. Ami a forgatást illeti, hajnali fél 4-kor már kezdtünk Sóstón, a Tófürdő akkor csak 10 fokos volt. De az egész stáb nagyon kedves volt, hoztak takarót is. Ezt követte a kerékpáros jelenet, már a belvárosban. Igazából annyira megtetszett az egész, hogy szeretném a jövőben is folytatni. Azóta már részt vettem szintén a várost népszerűsítő fotózáson, a képek egy turisztikai magazinban jelennek meg, de ha készül a jövőben újabb rövidfilm, arra is rögtön igent mondanék.

Bunya család: „meglepetés volt, csak pozitív visszajelzést kaptunk”

– A Nyíregyházi Naplóban olvastunk a felhívásról és szinte az utolsó pillanatban el is küldtük a jelentkezésünket egy háromtagú családként. Tulajdonképpen három okunk is volt erre. Egyrészt nagyon szeretünk Nyíregyházán élni, másrészt a kisfiunk miatt, aki 1,5 éves és egyszer szép emlék lesz neki, hogy õ is szerepelhetett a város imázsfilmjében, harmadrészt pedig szerettünk volna meglepetést szerezni a nagyszülőknek. A babánk nagyon jól viselte a forgatást, de ez nem is csoda, hiszen végig jó hangulat uralkodott, és a nagyszülők is nagyon örültek, amikor megláttak minket a Kossuth téri jelenetben. Igazából mindenkitől csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. Amikor a VIDOR Fesztiválon levetítették, akkor is többen jelezték, hogy kiszúrtak minket a filmkockákon. Mivel a kisfiunk is jól érezte magát, bármikor újra belevágnánk, ha lenne rá lehetőség. Igaz, hogy rengeteg munka volt benne, hiszen egy jelenetet legalább 20-szor felvettek, de élveztük. Itt születtem, itt élünk a családommal, örülünk, hogy szerepet vállalhattunk egy várost népszerűsítő filmben.

Császiné Aranyi Csilla:„lokálpatrióta vagyok”

– A Nyíregyházi Naplóban láttam meg a felhívást és mivel szeretem az érdekes dolgokat, ezért jelentkeztem is. A kiírás szerint a „30–60 év közötti baráti társaság” kategóriába illettem bele, végül pedig így kaphattam szerepet a múzeumfalus jelenetben, egy hétfős asztaltársaság tagjaként. Maga a szervezés profi volt, sütött a nap, és tényleg mindenkitől kedvességet tapasztaltam. Körülbelül három órát vett igénybe a forgatás, furcsa betekinteni egy ilyenbe. Voltak stylistok, sminkesek, sok-sok közvetlen ember, akik mindig visszajeleztek és mondták, hogy nagyon jó, nagyon klassz, ügyesek vagyunk. Vidáman telt a nap, nekem nagyon nagy élmény volt az egész. Lokálpatrióta vagyok, itt dolgozom óvónőként, ezért nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen szép film készülhetett el a városról.

Megmutatni magunkat

Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a rövidfilm bemutatását követően úgy fogalmazott, ennek az volt a célja, hogy a belföldi és külföldi turistáknak megmutassák városunk turisztikai attrakcióit, valamint azokat a programlehetőségeket, amelyek Nyíregyházát olyan szerethetővé teszik. A videó ráadásul igazi „szerelemgyerek”, hiszen a szereplőkön túl a producer és a stáb néhány tagja is nyíregyházi kötődésű, sőt a videó alatt felcsendülő zenét is helyi zeneszerző és énekes készítette.

Aki még nem látta Nyíregyháza új turisztikai rövidfilmjét, az megtekintheti a Visit Nyíregyháza Facebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján, de elérhetõ a nyiregyhaza.hu weboldalon is.