Akár büntetésre is számíthat, aki nem sepri el ingatlana elől a havat, nem síktalanít!

Bodrogi László a Közterület-felügyelet vezetője elmondta:

A felügyelőink járják a várost és ahol szabálytalan állapotot találnak, ott hagynak egy figyelmeztető cédulát vagy éppen beszélnek a tulajdonossal, majd határidőt adnak arra, hogy azt az állapotot szüntessék meg a tulajdonosok. Ahol olyan terület, telek van, hogy mondjuk nincs rajta lakóépület vagy évek óta visszatérő gond, hogy nem takarítanak az ingatlan előtt, ilyenkor már eljárást indítunk a tulajdonossal szemben, hiszen már többször is volt olyan, hogy írtunk levelet, felszólítást, de mégsem történt semmi. De alapvetően, szabálytalanság esetén, először felszólítjuk a tulajdonosokat, hogy tartsanak rendet a portájuk előtt és utána jöhet valamilyen szankció.

A közterület-felügyelők helyszíni bírságot is kiszabhatnak, de eljárást is kezdeményezhetnek – így akár pénzbírságot is kaphat az az ingatlantulajdonos, aki nem tartja rendben a portája előtti területet.

Bodrogi László hozzátette:

A helyszíni bírság összege 50 ezer forintig terjedhet. Magánszeméllyel szemben, eljárás során, hogyha oda kerül a sor, akkor 200 ezer forintig terjedhet a bírság, egy céggel szemben pedig 2 millió forintig terjedő bírságot lehet kiszabni – tehát meg kell gondolni, hogy milyen módon teszünk rendet az ingatlanunk előtti közterületen.

A közterület-felügyelők a téli időszakban a járdák síktalanításához nem sót, hanem hamut vagy homokot javasolnak.
Akadnak olyan ingatlantulajdonosok, akik nem tudják rendben tartani a portájuk előtti területet. Az idős, beteg tulajdonosok a Közterület-felügyeletnek ezt bejelenthetik, a felügyelők ilyenkor segítséget kérnek a NYÍRVV Nonprofit Kft.-től. A városüzemeltető cég biztosítja a járdaszakaszok rendben tartását; a cél, hogy biztonságos legyen a közlekedés Nyíregyháza területén.

 

Dér Vivien