Ajándék az Idősek Világnapján – Már az első órában több mint ezren érkeztek az állatkertbe
Fotó: Szarka Lajos

Ingyenes állatparki sétával ajándékozta meg a nyíregyházi nyugdíjasokat az önkormányzat. Már az első órában több mint ezren éltek a lehetőséggel, a korán érkező látogatók pedig ajándékcsomagot is kaptak az Idősek Világnapja alkalmából. A nyíregyházi önkormányzat számára nemcsak ezen a napon fontosak a szépkorúak, támogatják például a nyugdíjasklubokat, és a hagyományoknak megfelelően idén is karácsonyi csomaggal lepik meg az időseket.

 

Hatalmas volt az érdeklődés az Idősek Világnapján az önkormányzat programja iránt. A városvezetés úgy döntött, ebben az évben ingyenes állatparki sétával ajándékozza meg a nyíregyházi nyugdíjasokat, több mint húszezer fő élhetett a lehetőséggel. A világhírű állatpark előtt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és dr. Ulrich Attila, a város alpolgármestere is köszöntette az első vendégeket, akik szép számmal összegyűltek a nyitás előtti percekben.

Újra találkozhattak

Regisztráció után elkezdték beengedni az időseket az állatparki sétára, akik a sóstói tölgyerdőben 500 faj mintegy 5000 egyedét tekinthették meg térítésmentesen az Idősek Világnapja alkalmából.

„Nagyon jó most másfél év után, hogy találkozhatunk, tavaly kimaradt, de nagyon jó most látni az ismerősöket, klubtagokat” – mesélte Kertész Józsefné. „Én is nyugdíjas vagyok, ezért eljöttem az állatkertbe. Nyíregyháza nagyon szép város, jól érezzük itt magunkat, köszönjük a megtiszteltetést” – tette hozzá egy másik résztvevő, Puruczki Lászlóné.

Idősek Világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította az Idősek Világnapjává október elsejét, a jeles dátumhoz közeledve szervezték a nyíregyházi állatparki sétát is. Napjainkban világszerte a 600 milliót is meghaladja a hatvan év feletti személyek száma, a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek a fiatalabb generációnak, többek között tapasztalataik átadásával.

Meglepetéscsomag

A nyíregyházi önkormányzat az ingyenes állatkerti belépő mellett az első vendégeket egy ajándékcsomaggal is meglepte. Már az első órában több mint ezren érkeztek Sóstóra. A zavartalan utazás érdekében a Volán a délelőtti órákban Sóstógyógyfürdő felé közlekedő autóbuszok esetében járatsűrítést is biztosított.

Gondolnak az idősekre

„Arra gondoltunk az Idősügyi Tanáccsal egyeztetve, hogy a másfél év pandémia leginkább a bezártsággal és a negatív velejáróival az időseket viselte meg, ezért az Idősek Világnapja alkalmából itt, a szabadban, az állatkertben köszöntjük őket, egy ingyenes sétával. Nagyon örülök, hogy ennyien eljöttek, nagyon sokan vannak itt. Ahogy szoktam, minden évben egy beszámolót is kapnak az idősek, hogy az elmúlt egy évben mi minden történt a városban, milyen eredményeket értünk el, milyen fejlesztések valósultak meg. Tudom azt, hogy leginkább az idősek követik ezeket a városi ügyeket és általában képben is vannak. Most egy kis kiadványban foglaltuk össze az elmúlt egy év eredményeit. Szeretnénk a még nem nyugdíjasok nevében megköszönni az egész életük munkáját, amit itt, a városban mi viszünk tovább és mi élvezzük azoknak a hasznait” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A kiadványban szerepel többek között az egészségügyi ellátórendszert érintő fejlesztések, az intézményi energetikai beruházások, a biztonságos közlekedést segítő útfelújítások, a turizmust és sportlétesítményeket érintő korszerűsítések.

Folyamatos gondoskodás

A nyíregyházi önkormányzat természetesen nemcsak az Idősek Világnapján gondol a város nyugdíjasaira, sokrétűen támogatják őket, gondoskodnak róluk, ez a pandémiás időszakban is sokat jelentett, például segélytelefon szolgáltatást vezettek be. Az önkormányzat támogatja a nyugdíjasklubokat, évek óta karácsonyi csomaggal lepi meg az időseket Nyíregyháza, erre természetesen ebben az évben is számíthatnak a város nyugdíjasai.

Kapcsolódó galéria

Idősek Napja az Állatparkban 2021