Adomány – Mintegy 50 ezer forint értékű baba-mama csomagot kapott 3 édesanya
Fotó: Illusztráció

Mintegy 50 ezer forint értékű baba-mama csomagot kap minden megyei jogú városban három olyan egyedülálló édesanya, akiket a várandósságuk alatt vagy a szülés után hagytak magukra. A csomagok összértéke meghaladja a 2 millió forintot, melyből a nyíregyházi csomagokat csütörtökön, a városházán osztottak ki. 

Az összeállításban 22 kelengyét, többek között takarót, cumisüveget, bodyt, rugdalózót, D-vitamint és szoptatási tanácsadót is kapnak a rászoruló anyukák. A dobozt egyébként finn mintára egy matraccal is ellátták, amely megkönnyíti az újszülöttek kezdeti elhelyezését, vagy akár a szállítását is.

A Megyei Jogú Város Szövetségén keresztül osztjuk szét a csomagokat a rászorulóknak. Az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal volt egy közös adománygyűjtésünk, és olyan várandósan egyedül maradt édesanyák kapják meg, akiket a szülés után nem vár otthon édesapa. Magyarországon jelenleg minden tizedik újszülött megy így haza a kórházból. Szerencsére egyre több megyei jogú önkormányzat jelzi a folytatási szándékát a küldetésünkkel kapcsolatban, és kapunk támogatást, illetve nagyon pozitív ígéreteket a részükről. Jelenleg Nyíregyházára is 3 darab ilyen kelengyecsomagot tudtunk felajánlani a beérkező adományokból” – mondta el az átadón Huber Katalin, a babamamatudakozo.hu tulajdonosa.

Önkormányzati támogatások

Az átadón Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere arról beszélt, hogy a városi önkormányzat számos segítséget tud nyújtani a rászoruló családok és gyermekek számára. Hozzátette, a családoknak és a kisgyermekeseknek a legfontosabb a kézzel fogható, anyagi támogatás.

Kelengyetámogatást adunk minden újszülöttnek, 15 ezer forintot, szintén a települési támogatások között van egy olyan forma, amely szerint a rászorulók vizsgálatát is tudjuk támogatni, jelképes az új liget fa, amelyben minden nyíregyházi új gyermek nevében a szülők elültetnek egy fát, ez legyen Nyíregyháza új ligete, a jövő ligete, és nagyon fontos azok az ellátási formák, akár a családsegítés, a rászoruló hallgatók támogatása, adósságkezelés, a családok gondozása, ami kifejezetten azt segíti, hogy aki nem képes önálló életvezetésre valamilyen oknál fogva, az támogatást kapjon tőlünk, intézményesített formában felkutassuk, és oda juttassuk a segítséget, aki rászorul.”

Az alpolgármester hozzátette, kiemelten fontos a megfelelő infrastruktúra biztosítása is, ezért minden bölcsődét és óvodát felújítottak Nyíregyházán, jelenleg pedig két új bölcsőde építése kezdődött. Anyagi segítség, hogy a bölcsődei ellátásért nem kell díjat fizetni, az első lakáshoz jutók is kapnak támogatást, ha pedig valaki átmenetileg bajba kerül, többféle lehetőség is segíti az életét.