A víz világnapja – A tiszta víz fontosságára hívják fel a figyelmet
Fotó: Illusztráció

A víz világnapja idei szlogenje: „A víz érték! Becsüld meg!”. A Nyírségvíz Zrt. szolgáltatási területén egészséges és biztonságosan fogyasztható a csapvíz. A koronavírusos időszak ellenére az elmúlt egy évben nem csökkent a vízfogyasztás a megyében. A társaság az idei évre mintegy 1 milliárd 250 millió forintnyi fejlesztést és beruházást tervez, melyek jelentős része a meglévő infrastruktúra fenntartásához köthető.

A tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet a víz világnapja, amelyet 1993 óta ünneplünk. A víz az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszer, a Nyírségvíz telephelyein napi 30–35 mintavételt végeznek, így biztosítható, hogy mindenhol egészséges és biztonságos a csapvíz, amely jellemzően felszín alatti vízbázisokból származik, így az a koronavírusos időszakban is biztonságosan fogyasztható – mondta el televíziónknak Tormássi Géza, a Nyírségvíz vízellátási műszaki vezetője, aki hozzátette, a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása egyre nagyobb kihívást jelent a jövő számára, éppen ezért hívják fel a figyelmet a víz fontosságára minden évben.

„Az ez évi szlogenje a víz világnapjának: „A víz érték! Becsüld meg!” Ez a közeljövőben is egyre aktuálisabb kérdés lesz, hiszen a Föld lakossága egyre inkább növekszik, 2050-re meghaladhatja a 9 milliárd főt. Ebből adódóan a vízfogyasztás is növekszik, és a környezetszennyezés sem csökken. Természetesen ezek mellett a korlátos készletek is problémát jelentenek.”

Figyelembe véve a Föld vízkészletét, amelynek mindössze 3 százaléka édesvíz, és ebből alig fél- és egy százaléknyit tudunk felhasználni ivóvíz biztosítására, elmondható, hogy Magyarországon jó helyzetben vagyunk, hiszen a teljes lakosságot megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízzel tudjuk ellátni, rétegvizekből, karsztvizekből, illetve parti szűrésű vizekből – tette hozzá Tormássi Géza. A műszaki vezető kiemelte, a vízfogyasztásban nem volt észrevehető csökkenés az elmúlt egy évben, míg az intézmények, nagyobb cégek vízfogyasztása csökkent, addig a családoké nőtt, ez a kettő pedig kiegyenlítette egymást.

„Ebben az évben összességében beruházásra 1.150 milliárd forintot szánunk, ebből tényleges beruházás, fejlesztés több mint 200 millió forint, a maradék pedig az úgynevezett felújítás, pótlás, tehát a meglévő műtárgyak rekonstrukciója.”

A Nyírségvíz működésével kapcsolatban Tormássi Géza elmondta, a pandémiás időszak miatt szünetel a személyes ügyintézés, elektronikus úton azonban továbbra is elérhető a társaság ügyfélszolgálata.