A véradók segítségét kéri a Magyar Vöröskereszt

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 19–20 ezer rendszeres véradót tartanak számon.
A megye egészségügyi intézményei számára hetente 500, havonta 2000 egység vérre van szükség a zökkenőmentes betegellátáshoz. A vérhiány nem jellemző, legfeljebb egy-egy, általában a ritka vércsoportú vértípusból léphet fel hiány, akkor a rendszeres véradókat sms-ben kérik arra, hogy segítsenek.

Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta: az év során a legtöbb esetben kiegyensúlyozott a véradás, de a decemberi ünnepek után és az új év első heteiben előfordul, hogy kevesebb véradó nyújt segítséget, így a szokásosnál kisebb a rendelkezésre álló vérmennyiség. A téli időszakban emellett azért is kevesebb a véradó, mert sokan légúti megbetegedésekben vagy az influenza tüneteitől szenvednek, gyógyszert szednek, így nem adhatnak vért.

[REKLAM]

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete arra kéri a véradókat, hogy aki egészséges, nem szed gyógyszert, nyújtson segítséget. Véradásra folyamatosan lehetőség van a Területi Vérellátóban, a Vöröskereszt pedig Nyíregyházán január 29-én a Nyíregyházi Törvényszéken, február 2-án a Nyíregyházi Gondozási Központban, február 5-én pedig a Wesselényi Miklós Szakközépiskolában szervez véradást.

F. A.