A tűzgyújtási tilalom ellenére sok a tűzeset
A napok óta tartó száraz meleg miatt megemelkedett a szabadtéri tűzestek száma. Augusztusban eddig már 30 esetben riasztották kültéri esethez a tűzoltókat, még annak ellenére is, hogy Magyarországon július 3-tól tűzgyújtási tilalom van érvényben. Családi házak udvarán lehet tüzet gyújtani, de gondoskodni kell arról, hogy megfelelő oltóanyag egy esetleges vészhelyzet esetén kéznél legyen.

A negyedik nagy kánikulai hullám érte el a napokban Magyarországot. A nyári, csapadékszegény időszakban megemelkedik a szabadtéri tüzek aránya. Míg júniusban 40, addig júliusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 108 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat. Augusztus eddig eltelt időszakában pedig már 30-szor vonultak az egyenruhások. Az átlagos oltási terület egy és öt hektár között volt. A szabadtéri tüzek különösen érzékenyen érintik a mezőgazdaságot, hiszen könnyen éghető, száraz anyaggal dolgoznak nagy teljesítményű gépek. Az ezekből kicsapódó szikra, valamint a gépek külső felületének magas hőmérséklete, az éghető anyagok mind növelik a tűz kialakulásának veszélyét. A napok óta tartó forróság már a városi területeken is veszélyezteti a növény- és az állatvilágot, valamit az épített környezetet.

 

Erdőben még a kijelölt helyen sem

 

Leskovics Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó alezredese a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, július 3-tól Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalom van érvényben, amit nem vontak vissza. A tűzoltó főfelügyelő elmagyarázta, ez azt jelenti, hogy erdőkben és az erdőktől számított 200 méteres körzetben szigorúan tilos minden tűgyújtási tevékenység. Azzal folytatta, hogy ide értik a kijelölt tűzrakóhelyeket is, tehát ott sem szabad tüzet gyújtani. Amennyiben ez a 200 méteres körzet lakóövezetet is érint, akkor a tűzgyújtási tilalom arra a területre is vonatkozik.

 

Családi házak udvarán lehet

 

Családi házak udvarán lehet grillezni, szalonnát sütni, viszont minden esetben ellenőrzés alatt kell tartani a tüzet, az oltóanyagot pedig oda kell készíteni a hőforrás közelébe.
A tűzjelzés állampolgári kötelesség. Így, aki tüzet észlel, hívja a 105 vagy a 112-es segélyhívó számot!

Mikita Eszter