A közútnál mától megérkezett a tél
Fotó: Szarka Lajos

Reggel hét órától téli üzemmódra állt a Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága. 44 kombinált járművel, 9 nagy teljesítményű hómaróval és 5 rakodógéppel igyekeznek majd szembenézni a tél viszontagságaival, és járhatóvá tenni a megye úthálózatát. Szabolcsban földrajzi adottság, hogy a Kárpátok közelsége miatt még kisebb havazás esetén is kialakulhatnak hóátfúvások a főutakon, a közútnak alkalomadtán ezzel is szembe kell majd néznie.  

Berregni kezd a motor, ellenőrzik a hóekéket és már el is indulnak a gépek a Magyar Közút Szerén utcai bázisáról. Ez egyelőre még csak próbaút, ám ha az időjárás úgy alakulna, akkor élesben is azonnal bevethető a géppark. A társaság ma reggel hét órától március végéig téli üzemmódra váltott, ami azt jelenti, hogy a nap 24 órájában az összes gépükkel, és a megyében mintegy 200 munkatárssal készültségben állnak. A járművek többsége megbirkózik a hóval és a jéggel is.

– A Magyar Közút megyei igazgatósága összesen 44 kombinált géppel rendelkezik, attól kombináltak ezek a gépek, hogy elöl hóekével rendelkeznek, hátul pedig sószóróval. Az ilyen kisebbekkel még a bicikliutakat is meg tudják tisztítani, a nagyobbak pedig arra alkalmasak, hogy tiszták legyenek a főutak, könnyebben tudjunk közlekedni – hangzott el a szemlén.

A megyében több mint 2100 kilométeres úthálózatot kell karbantartania a társaságnak. Természetesen egy nagy hóesés, fagyos időszak esetén az autópálya és a főútvonalak részesülnek előnyben, de mindig az a cél, hogy a kisebb forgalmú utakat is rövid időn belül járhatóvá tegyék. A megye egyik adottsága, hogy több helyen – szél esetén – hóátfúvások nehezíthetik a közlekedést és ehhez még nagy havazásra sincs szükség. 

– Nem kell nagy mennyiségű hó ahhoz, hogy hófúvások alakuljanak ki, vagy hóátfúvások alakuljanak ki a megyei úthálózaton, már egy minimális mennyiségű hó, ha nagy sebességű széllel párosul, akkor az már okazhat nehézségeket. Megyei szinten védekezünk a hóátfúvások ellen, 20 kilométeren rendelkezünk hóvédő erősávokkal és ezen felül 18 kilométeren helyeztünk ki hófogó hálót, illetve hófogó rácsot  emelte ki Óvári László, a Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság igazgatója.

Ha a téli időszakban nagy mennyiségű csapadék esne, 9 nagy teljesítményű hómarót és 5 rakodógépet is bevethet a közút, és mivel vállalkozókkal is szerződést kötnek, további 18 gép is segítheti a munkálatokat, már ha szükség van rájuk. A közút sóból és egyéb síkosságmentesítő készítményekből is betárazott. 7300 tonna só, 400 tonna zúzalék, 27 tonna kalciumgranulátum áll azonnal rendelkezésre.      

Kapcsolódó galéria

Magyar Közút gépi szemle 2022