Nyíregyházi elemek a megyei értéktárban – Már 157 tétel szerepel a szabolcsi listán

Két nyíregyházi elemmel bővült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár. A Kállay Gyűjtemény és Kállay-ház, valamint a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójának emlékezete és hanganyaga került be az így már 157 tételt számláló listába.

Közel 27 éven keresztül őrizték úgy a Kállay család hagyatékát Nyíregyházán, hogy az nem volt méltó a gyűjtemény számára. Majd 2020 nyarán, mintegy egymilliárd forintos felújítást követően költözhetett modern körülmények közé a gyűjtemény a korszerű Kállay-házba a Bessenyei téren.

Eredményes 2022

A város kulturális életének egyik központi szerepét tölti be az intézmény, 2022-ben Az év múzeuma különdíjasa lett és idén minden eddigi látogatói rekordját megdöntötte a gyűjtemény. Újabb elismerés a Kállay Gyűjtemény, a Kállay család emlékei, illetve maga a Kállay-ház számára is, hogy bekerültek a megyei értéktárba. Főleg úgy, hogy ez az első nyíregyházi múzeum, ami a szabolcsi listán kapott helyet.

A Kállayak az egyik olyan ősi nemesi családja Magyarországnak a 108 közül, amely még Árpád honfoglaló népével érkezett be ide, erre a szép vidékre. 30 éves lesz jövőre maga a gyűjtemény és ez a megtiszteltetés, ami most érte azzal, hogy a megyei értéktárba bekerülhetett, ez mutatja azt, hogy itt rengeteg mese van és rengeteg történet, és rengeteg olyan érték, amely értelmezhető a mai korban élő emberek számára is akár személyi sorsokon keresztül, akár a tárgyi világon keresztül, amit itt őriznek” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Szakmai műhely

Egy újabb tételként a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójának emlékezete és a hanganyaga is bekerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba. Az adás 1952. december 16-án indult, sok évtizeden át működött és rengeteg szakembert adott a hazai rádiózásnak országszerte. Akkoriban a Kelet-Magyarországon kívül máshonnan nem tudott tájékozódni a helyi lakosság, így nagy volt az érdeklődés a rádió iránt – ezt Zsoldos Barnabás mesélte, aki 2002 és 2007 között vezette a nyíregyházi stúdiót. A rádió 2007. június 30-án jelentkezett az utolsó adással, az évtizedek alatt igazi műhelyként működött.

Az itt eltöltött évek és a tanulóidő azt mutatja, hogy Budapesten Ágoston István, Antal István, Pálfi Balázs – és nem is mondtam mindenkit, bocsánat, akit kihagytam – megállták a helyüket és bizony sokszor a Bródy Sándor utcában rácsodálkoztak azokra a megközelítésekre, amit mi itt, a nyíregyházi stúdióban, de azt gondolom, hogy más vidéki stúdiókban is éreztünk. Tudtuk, hogyan kell megszólítani az itt élő embereket, hogy bemutassuk az életüket, bánatukat. Árvizek idején volt, hogy Tákoson előttem dőlt össze az épület és én a déli krónikát tudósítottam élőben és egyszerűen elcsuklott a hangom, ezt nem lehetett kivédeni, de számtalan ilyen eset volt” – mesélte Zsoldos Barnabás szerkesztő-riporter, a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójának egyik vezetője.

157 tételes lista

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár folyamatosan bővül, a lista különböző témakörök alapján sorolja be az elemeket: ilyen a kulturális örökség, az agrár- és élelmiszergazdaság, az egészséges életmód, az épített környezet, az ipari és műszaki megoldások, a természeti környezet, valamint turizmus és vendéglátás.

157 érték szerepel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban, amely így elsőre nagy számnak tűnhet, hogy ha valaki hallja, de annyi érték és annyi csodálatos természeti, kulturális érték és örökség vesz bennünket körül, hogy ez még mindig nem teljes. Sőt, talán soha nem lesz teljes, hiszen mindig vannak olyan értékek, amelyekkel nap mint nap találkozunk és tudjuk, érezzük azt, hogy a megyei értéktárban lenne a helyük, ezért is várjuk a javaslatokat, buzdítok mindenkit, hogy ha olyan értéket talál, ami még nem szerepel a listában, akkor nyugodtan tegye meg a javaslatát” – mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Értékek a mában is teremtődnek, ezért fontos a fiatalok figyelmét is felhívni erre a munkára – tette hozzá Baracsi Endre. Egy egyszerű formanyomtatvány kitöltésével mindenki javasolhat újabb értékeket, a bizottság minden beérkező tételt megvizsgál és azután dönt a bekerülésről.

Kapcsolódó galéria

Értéktáras a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiója