A kedvező, országos folyamatok hatottak Nyíregyházára is – Dr. Vinnai Győző, a város országgyűlési képviselője értékelte az elmúlt esztendőt
A kedvező, országos folyamatok hatottak Nyíregyházára is – Dr. Vinnai Győző, a város országgyűlési képviselője értékelte az elmúlt esztendőt

A gazdasági növekedés, a foglalkoztatottság bővülése, valamint a kedvező, bér- és nyugdíjemeléssel, valamint adócsökkentésekkel járó kormányzati döntések a Nyíregyházán és térségében élőkre is kedvező hatással vannak – fejtette ki évértékelőjében szerkesztőségünknek dr. Vinnai Győző. Nyíregyháza országgyűlési képviselője (pontosabban a megyei 2-es számú választókerület parlamentere, mely a megye nyugati része mellett a megyeszékhely nyugati részét is magában foglalja) oktatási kérdések mellett az oltakozás fontosságáról is szólt.

– Abban, hogy országosan 6,4 százalékos lehetett a gazdasági növekedés, benne van az is, hogy a pan­dé­mia első esztendeje után tavaly tavasszal sikeresen újra tudtuk indítani a gazdaságot, s ez Nyíregyházára is hatással volt – szögezte le dr. Vin­nai Győző.

Gazdasági növekedés

– A jövőtervezés egyik szimbolikus pillanata volt, amikor nyáron a Külgazdasági és Külügyminisztériumban polgármester úrral részt vettünk a LEGO óriásberuhá­zá­sának kormányzati támogatásáról szóló aláírásán. Ez is jelzi: Nyíregyházán szívesen fejlesztenek, s az ipari park jelentős bővítésének elindultával minden lehetőség adott ahhoz, hogy a város jelentős befektetőket vonzzon a közeli jövőben. Az álláskeresők mutatója mindössze 3,9 százalék körüli országosan, s ez vonatkozik a térségre is. Mint ahogy az is: a foglalkoztatottság történelmi csúcson van, nagyjából 4,7 millióan dolgoznak most hazánkban, amire a rendszerváltoztatás óta nem volt példa – tette hozzá.

Szakképzés és egyetem

Nyíregyháza országgyűlési képviselője lapunknak azt mondta, oktatáspolitikusként kiemelten fontosnak tartja a képzést. – Egyik vesszőparipám a szakképzettség szintjének növelése, erre a megreformált területre tavaly a fiatalok 41 százaléka jelentkezett, szükség is van a jól képzett munkaerőre. A gimnáziumokat az érintettek 34 százaléka választotta, ez is nagyon fontos az egyetemi továbbtanulás szempontjából. A felsőoktatási intézmények fenntartóváltásánál vezérszónok voltam a parlamentben, ez óriási fejlesztési lehetőséget jelent, valamint az oktatók megbecsültsége végre anyagi szinten is jelentősen emelkedik. Soha nem látott pénzek jelennek meg a felsőoktatásban. Ami a Nyíregyházi Egyetemet illeti, nagy reményeket fűzök az itteni modellváltáshoz is piacképes szakokkal, rugalmassággal, teljesítményorientált bérezéssel, építve a hagyományokra, például a tanárképzésre is.

Több pénz az embereknél

A parlamenti képviselő kiemelte, a kedvező folyamatokhoz a kormányzat is jelentősen hozzájárult a béremelési és adócsökkentési döntéseivel. – A 20 százalékos minimálbér-emelés azt jelenti, hogy 200 ezer forintra nőtt az adható legkevesebb fizetés, és a garantált bérminimum is 260 ezer forintra emelkedett. A dolgozó 25 év alattiak szja-mentessége a fiatalok megtartása irányába mutat, ami az egyik fő cél Nyíregyházán is. A meglévő és népszerű, ismert családi adókedvezmények mellé most visszaigényelhető az átlagbérig az szja – ez közel kétmillió családot érint. A nyugdíjra jogosultakat is kedvezően érintette a gazdasági növekedés, mely egyrészt lehetővé tette, hogy tavaly év végén 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapjanak, aminek az én választókerületemben is jó a visszhangja. S amellett, hogy 5 százalékkal nőnek a nyugdíjak, a 13. havi, 2010 előtt elvett járandóságukat is megkapják időseink.

Épülő utak

Nyíregyháza képviselője a látványos infrastrukturális beruházásokra is utalt évértékelőjében. Mint mondta, a város sokat fejlődött az utóbbi években, sikerült szintet lépni. Ami a megyei kettes választókerülethez tartozó nyugati városrészt illeti, kiemelendő a nyugati elkerülő út elkészülte, aminek révén az ibrányi járásból érkezőknek az autópályára igyekezve nem kell bemenniük a megyeszékhelyre. – Kulcsfontosságú, hogy javában tart a Tiszavasvári úti felüljáró felújítása, mely komoly lobbi­tevékenységünk eredménye, hiszen az egyetlen olyan felüljáró-híd, mely kiemelt kormányzati támogatást kapott az elmúlt időszakban. De jó hír, hogy a Nyírszőlősi útnak az új körfogalomtól az úgynevezett buji-kótaji elágazásig tartó szakaszát is sikerült teljesen felújítani, és például több bokortanyára vezető út is friss aszfaltot kapott.

Fontos a harmadik oltás

– Összességében úgy látom, a következetes fejlesztések eredményeként több területen is sokat lépett előre városunk. A hazatérni vagy letelepedni vágyók megtalálnak mindent, amire szükség van, felújított oktatási és közintézmények, színes kulturális kínálat, gazdag sportolási lehetőségek. Nyíregyháza egy fejlődő, élhető város. Végül arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy bár a helyes kormányzati döntésekkel és a magas átoltottsággal sikerült tavaly újraindítanunk a gazdaságot és az oltakozás az egészségügyi intézmények terhelését is csökkentette – egyben más európai országokhoz képest szabadabb időszakot biztosított nekünk az év második felében – ez továbbra is fontos. Mindenkit arra biztatok, hogy ha még nem tette, vegye fel a harmadik, emlékeztető oltást is, saját maga és a teljes közösség érdekében – hangsúlyozta dr. Vinnai Győző.