A hegyekbe megérkezett az igazi tél, a melegfront pedig fejfájást okozhat
A hólepte Bakony (Fotó:MTI//Máthé Zoltán)

Országszerte sokfelé havas lett a táj kedd reggelre. Helyenként 10-20 centiméteres hóréteg is kialakult.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss adatai szerint Kékestetőn 14 centiméteres a hó. A keleti országrészben, például Debrecenben, Békéscsabán, Hajdúhadházon, Kenderesen, Tiszalökön négy-öt centiméter körüli hóvastagságot mértek, és sok helyről jelezték ennél kisebb hóréteget, hólepelt.

A középső országrészben jellemzően egy-két centiméteres a hó, Budapest legtöbb részén hólepel alakult ki.

Nagyobb hótakaró alakult ki Nyugat-Magyarország számos településén. Hidegkúton, Kőszegen, és Peresznyén 8, Sopronban és Súron 9 centiméteres hó van. Bakonykoppányban és Sopronhorpácson 10, Mencshelyen 12, Herenden 14, Bakonybélen pedig 18 centiméteres a hó. A legnagyobb, 20 centiméteres hótakarót Úrkúton észlelték kedd reggel.

Az előrejelzés szerint kedden napközben a keleti, északkeleti határhoz szorul vissza a havazás. Estétől viszont az északi tájakon ismét számítani kell csapadékra: a Dunántúlon eső, az Északi-középhegységben, északkeleten zömmel hó várható, de kis területen – bizonytalanabb eloszlásban – ónos eső is kialakulhat.

Hóember a Sóstónál (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Szerdán délelőtt főleg az ország északkeleti felén várható vegyes halmazállapotú csapadék (hó, havas eső, eső). Délután kisebb a csapadék esélye, este északkeleten lehet kisebb eső.

Viszont a hamarosan érkező melegfront hatással lehet a frontérzékenyekre, fejfájást, álmatlanságot okozhat, növelheti a fáradtságérzetet, és a a teljesítőképesség csökkenését is kiválthatja – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

 

Forrás: hirado.hu