Az év szabadidős sportrendezvénye - Nyíregyháza rendszeres állomása a Streetballnak

A Streetball Challenge lett 2020-ban az Év szabadidős sporteseménye. Közel három évtizede indult hódító útjára az utcai kosárlabda hazánkban. Nyíregyháza belvárosában is pattogott a labda szeptember elején. 

A korábbi években gyakran a szezon zárásaként, májusban érkezett Nyíregyházára a Streetball sorozat. Ezúttal a koronavírus-járvány miatt szeptemberben rendezték, és néhány hétbe sűrítették a szervezők az eseményt. A nyíregyházi verseny után egy nappal már Oroszlányban léphetnek pályára a csapatok. A Kossuth téren több pályát is kialakítottak, és közel 60 csapat nevezett. Egy megemlékezéssel indult a nap Sitku Ernő tiszteletére, aki évekig fogta össze a helyi szervezést. A napokban rendezték az Év Sportolója Gálát, ahol a Streetball Challenge kapta az Év Szabadidősport  eseménye díjat. 

- Abban a pillanatban a pillanatban, hogy felcsillant a rendezés lehetősége, mindenki azonnal mellénk áll. Kiemelném Nyíregyházát is, ahol maximális volt a hozzáállás, mindenki segített abban, hogy sikeres rendezvényt tarthassunk. Ez a díj a vidéki szervezőknek köszönhető, és külön növeli az értéket, hogy a vírushelyzet miatt sokkal nehezebb dolgunk volt, mint a korábbi években - mondta Kucsera József főszervező. 

Nyíregyházán komoly hagyománya van az utcai kosárlabdának, és több olyan sportoló is van, akik a 3x3-as játékban szép eredményeket értek el. 

- Ez egy 1993-ban indult versenysorozat, és Nyíregyháza egy állandó állomás volt. Annak ellenére, hogy a tavalyi évben csökkent a helyszínek száma a járvány miatt, a megyeszékhely a korábbi éveknek köszönhetően a program része maradhatott. Jó volt látni, hogy egy olyan esemény kap országos elismerést, mely igazi összefogás eredménye volt. Mögöttünk állt a Megyei Szövetség, helyi civil szervezetek, az önkormányzat, egy kicsit a megyei kosárlabdázás napja is volt szeptember ötödike – mondta Hornyák Enikő, Nyíregyháza sportreferense. 

Kezdetben az utcai kosárlabda a teremjáték kiegészítője volt, ma viszont már olimpiai sportág. Dinamikus, gyors, ezért nagyon népszerű. Egykoron Dávid Kornél is rendszeresen játszott streetball meccseken, később pedig az NBA-ig jutott. Amerikában a játékosok többsége utcai kosárlabdával kezdi a játékot, később pedig sokan a profi ligában szerepelnek közülük.