A fél országban havazik, figyelmeztetést adtak ki – Nyíregyházát sem kerülte el a hó!

A fél országban havazik, figyelmeztetést adtak ki – Nyíregyházát sem kerülte el a hó!

A tőlünk nyugatra elhelyezkedő anticiklon keleti peremén – így a Kárpát-medence fölött is – eleinte egy meleg-, majd szombat délutántól egy hidegfront vonul át.

– írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Többfelé várható havazás a szombat délutáni, esti órákig. A csapadék halmazállapota szombat reggelig döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas eső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben. Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok felé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog.

Összességében síkvidéken általában 5 cm körüli hómennyiség várható az országban, síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb, időszakosan ettől jelentősen nagyobb mennyiségű vizes hó kisebb területen északnyugaton valószínű. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 cm feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb tapadó hóra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély.

Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton helyenként 60-65 km/h körüli széllökések kísérhetik. Szombat estétől a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat.

A legmagasabb nappali és a késő esti hőmérséklet is jobbára -3 és +3 fok között alakul.


Forrás: hirado.hu