90 fok címmel nyílt meg Orr András grafikusművész kiállítása a Pál Gyula Teremben

Orr András grafikusművész 90 fok című kiállítása nyílt a Pál Gyula Teremben. Az egykori  nyíregyházi kisiskolás és művészeti szakközépiskolás jó tíz év munkáját hozta vissza megmutatni a város közönségének, volt tanárainak és diáktársainak. Litográfia és akvarell fogadja a látogatókat február 16-ig.

Orr András grafikusművész életének meghatározó szakasza köthető Nyíregyházához. Az általános és középiskolás időszak. A Bem és a Kodály, majd a Művészeti Szakközépiskola diákja volt. Számára természetes, hogy képzőművész lett. Édesanyja, Egri Erzsébet festőművész, édesapja, Orr Lajos szobrászművész. A nagyapa, a testvérek és az unokatestvérek valamennyien képzőművészek. Családi tradíció. Kiállítása képeit 90 fokos felülnézetből készítette, ez a művek között az összekötő elem.

„Az első legkorábbi munkák, amik itt, a kiállításon szerepelnek, 2003–2004 környékéről valók. Ott indult el ez a koncepció, hogy légi felvételek alapján, műholdfelvételekből táplálkozva születtek ezek az alkotások. Szántóföldekről készült műholdfelvételekből raktam össze. Ugye nem volt még Google Föld, nem voltak még lakossági drónok, repülés, sokkal körülményesebb volt, és könyvekből táplálkozva készültek ezek. Utána lettek a zuzmós sorozatok, amelyben szintén kisméretű munkák vannak, ugyancsak 90 fokos felülnézetből. Adja is magát a téma, ez volt az összekötő elem, hogy ezek a zuzmók nőnek, és rendszerek nőnek ki belőlük, hasonló volt ahhoz, mint ahogy a szántóföldeket művelik, és azokból is kis érdekes rendszerek jönnek ki felülnézetből. Ezután következtek a mögöttem látható darabok, ugyanilyenek, csak realisztikusabb módon előadva” mesélte kiállítása képeiről Orr András grafikusművész.

Képzőművészeti élményt csinál a látványból. Technikája korábban sokszorosított grafika, litográfia, mélynyomó technikák, fametszetek voltak. Az újabbak főképp akvarellek, egyedi technikával készült rajzok. Művészeti gyűjteményeket keresett és talált, több száz éves leírásokat. E szerint dolgozott. Azt nyilatkozta valahol, hogy a kortárs művészet egyfajta laboratórium számára, melyben az aktuális idő szellemisége összesűrűsödve jelenik meg az alkotásokban.

Igényes, precíz munkákat lát a művésztárs, a megnyitó festőművész.

„Igazából a nézőket is arra biztatom, hogy próbáljanak maguknak találni egy-egy hívószót, amivel tudnak a képekhez csatlakozni. Én az első korszakból a játékot emeltem ki magamnak, ahol a geometrikus formák és az alakzatok elkezdenek egymással játszani. Nagyon szép, ahogy megszűnik ez a merev rész és a formák együtt hatással vannak egymásra” – így közelítette a nézőket az alkotásokhoz Piti Zsuzsa festőművész.

A későbbi munkáknál, a zuzmóknál a tudomány felől közelíti meg az alkotásokat Piti Zsuzsa, és ahogy fogalmaz, legnagyobb értéke az alkotásoknak, hogy kivezeti és megemeli a nézőket a hétköznapokból. Orr András kiállítása február 16-ig látható a Pál Gyula Teremben.