60 éves a tanárképzés – Öregdiák találkozót szerveztek a Nyíregyházi Egyetemen

A Nyíregyházi Egyetem és jogelőd intézményeiben végzettek számára szerveztek öregdiák találkozót a hétvégén. 1962-ben kezdődött, tehát már hatvanéves a tanárképzés a megyeszékhelyen, ez adta a rendezvény apropóját is.

Koszorúzással kezdődött az öregdiák találkozó szombaton, a Nyíregyházi Egyetemen, a rektori épület bejáratánál Kovács Józsefre, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola alapító főigazgatójára emlékeztek.

Nagy volt az érdeklődés

Názon Sándor nyugdíjas pedagógus egy 1600 főt számláló, közösségi médiában működő csoportban kezdte el a szervezést és hamar nagy volt az érdeklődés az érintettek körében. Előzetesen közel kétszázan jelentkeztek.

Én magam 41 évet tanítottam egy szakképző iskolában és mielőtt eljöttem nyugdíjba, akkor kezdtem el gondolkozni, hogy milyen régen találkoztam a csoporttársaimmal. Elég kevés olyan arcot látok most is, aki akkor volt hallgató, amikor én magam is, de akik itt vannak, azoknak nagyon örülök. Sajnálom azokat, akik nem jöttek el és sajnálom azokat is, akik már nem tudnak eljönni” – mondta Názon Sándor nyugdíjas pedagógus, a találkozó szervezője.

Változások az egyetemen

Az öregdiák találkozó ötletét a Nyíregyházi Egyetem is támogatta és várta az egykori hallgatókat és pedagógusokat egyaránt. A vendégeket Halkóné dr. Rudolf Éva, az intézmény kancellárja is köszöntötte, aki több mint harminc éve került az akkori Bessenyei György Tanárképző Főiskolára. A Nyíregyházi Főiskola, majd egyetem számtalan változást átélt az elmúlt években, a tavalyi év pedig szintén egy nagy mérföldkő az intézmény életében.

Az elmúlt évek, az elmúlt időszak pénztelenségét követően a Nyíregyházi Egyetem vezetése úgy döntött, belevág a modellváltó intézmények életébe. Az elmúlt év augusztus elsejétől kezdődően modellváltó egyetem lettünk, de mit is jelent ez? A Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány fenntartásában működünk tovább, kézzel fogható, hogy mit jelent ez az intézmény életében. 2022-re közel megduplázódott a költségvetési kiadásunk, az a támogatási összeg, amiből gazdálkodhatunk és élhetünk, lehetőséget teremtett arra, hogy az elmúlt időszak soha nem látott, szinte történelmi jelentőségű oktatói béremelését tudtuk megvalósítani” – mondta beszédében a kancellár.

Fejlesztési tervek

Az intézménynek nagy tervei vannak, az egyik már megvalósult beruházás például az egykori Hernyó, vagyis az Atlétikai Csarnok felújítása. Egy 2026-ig tartó fejlesztési csomagot is összeállított a Nyíregyházi Egyetem – tette hozzá a kancellár.

Hagyományteremtés

Az intézmény szeretné, ha hagyománnyá válna az öregdiák találkozó, ezt már dr. János István általános rektorhelyettes mondta köszöntőjében.

Mi fontos a Nyíregyházi Egyetemnek: az értékek, a hagyományok és a perspektivikus jövő. Utóbbi nem képzelhető el perspektivikusan gondolkodó, előremutató, innovatív diákok nélkül, akik aztán a munka világába lépve tovább öregbítik az egyetem hírnevét és teljesítményükkel egyaránt biztosítják azt, hogy a Nyíregyházi Egyetem jövője kiszámítható és előremutató legyen. Ezért fontos nekünk az egykori hallgatók jelenléte, visszatérnek az egyetem falai közé, találkozhatnak egymással, felelevenítik a régi emlékeket. Elsősorban erről kell szólni ennek a napnak” – emelte ki dr. János István általános rektorhelyettes.

A rendezvényen a tanárképzés jövőjéről is elhangzott egy előadás, amelyen a résztvevők interaktívan vehettek részt.

Kapcsolódó galéria

A Nyíregyházi Egyetem hatvas éves - öregdiákok találkozója