4 millió 259 ezren dolgoznak ma Magyarországon
Ez derült ki a KSH legfrissebb foglalkoztatási adataiból. Ez azt jelenti, hogy 118 ezerrel dolgoztak többen a munkaerőpiacon 2015 év végén, mint 2014 hasonló időszakában. Az emelkedés a versenyszférában a legjelentősebb.

– 2015-ben 35 ezerrel kevesebb munkanélküli volt az országban, mint 2014-ben. A férfiak közel 6, a nők 6,5 százaléka volt állástalan. Öt év távlatában pedig 2010-hez viszonyítva több mint 550 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma – mondta Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

 

Többen a versenyszférában

 

– Az emelkedés igen jelentős a versenyszférában, ugyanis kb. 330 ezerrel többen dolgoznak itt jelenleg, mint 2010-ben. Palicz Dávid egyike azoknak, akik hozzájárultak a statisztikai adatok javításához, ugyanis néhány hónappal ezelőtt helyezkedett el egy nyíregyházi vállalkozásnál területi képviselőként. Elmondása szerint régóta szeretett volna már olyan területen dolgozni, ahol szakmailag is fejlődhet. A kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnál tavaly öt fővel nőtt az alkalmazottak száma, idén újabb bővítés várható, amely valószínűsíthetően munkahelyteremtéssel is együtt jár majd – emelte ki Tóth Árpád, az Eurosmart Kft. ügyvezetője.

 

Növekvő megyei foglalkoztatottság

 

– Jelentős fejlődést tudhat magáénak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a foglalkoztatás vonatkozásában – emelte ki az államtitkár. – A korábbi majdnem 20 százalékos munkanélküliséget sikerült közel 12 százalékra csökkenteni. A nyíregyházi mutatók ettől jobbak, a megyeszékhelyen 2-3 százalék közötti a munkanélküliség.

 

Teljes foglalkoztatás

 

– Az Európai Unió által kitűzött cél a 75 százalékos foglalkoztatás elérése, amelyet Magyarország is szeretne a közeljövőben megvalósítani – hangsúlyozta az államtitkár. – Jelen pillanatban 65 százalékos a foglalkoztatás az országban. A különbség csökkentése érdekében a kormányzat több programot is indított, ezek egyike a kisgyermekes anyák munkába állását segíti, de ezt támogatja a közmunkaprogram is, bár utóbbi átmeneti megoldás, hiszen a célja, hogy átvezessen a versenyszféra világába. A végső cél a teljes foglalkoztatás elérésével a munkanélküliségi ráta 2–4 százalékosra redukálása.

Piszár Tünde