30 éves lett a Luther Márton Evangélikus Kollégium

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte a Luther Márton Evangélikus Kollégium. Az Iskola utcai intézményben mintegy 150 diák él jelenleg. A jubileum kapcsán ünnepséget rendeztek és istentiszteletet tartottak kedd délután.

A Luther Márton Evangélikus Kollégium Nyíregyháza szívében, az Evangélikus Általános Iskola és a zeneiskola szomszédságában helyezkedik el. Az épülethez tartozik egy 160 fős ebédlő, egy sportudvar és közösségi helyiség is, fenntartója az Országos Evangélikus Egyház.

Ünnepség és istentisztelet

Az intézmény fennállásának 30. évfordulója apropóján ünnepséget rendeztek, majd istentiszteletet tartottak, amelyen részt vett Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke és Laborczi Géza, a Luther Márton Evangélikus Kollégium igazgatótanácsának elnöke.

Engedjék meg, hogy visszautazzunk az időben egy pár percre. 1989 után újból lehetőség volt egyházunknak, hogy intézményeket alapítsanak. Így az akkori nyíregyházi egyházvezetéssel közösen a Magyarországi Evangélikus Egyház megalapította a Luther Márton Kollégiumot 1992. július elsején” – mondta köszöntőjében Pampuch Zoltán Gábor, az intézmény vezetője.

Új hely, több diák

Az intézmény feladata elsősorban az volt, hogy otthont adjon a tanulmányi idő alatt a nyíregyházi Kossuth Lajos evangélikus gimnázium vidéki hallgatóinak. Az induló létszáma akkoriban 82 fő volt, székhelye pedig még a Béla utcán működött.

Az idő múlásával a régi épület korszerűtlennek bizonyult és a kor igényeinek megfelelően új kollégium épült az Iskola utca 2. számban 2001-ben, ahol most is vagyunk. Ez az épület már Nyíregyháza várossal együttműködve épült és így már nemcsak a kossuthos diákoknak, hanem más fenntartásban lévő iskolák tanulóinak is otthonul szolgál. Intézményünkben a mai napon is 148 diák élhet kényelmesen, szeretetben, befogadó evangélikus szemléletben” – tette hozzá az intézményvezető.

A három évtizede működő intézmény nagy büszkesége az énekkar és a zenekar is, nagy hangsúlyt helyeznek a hátránykompenzálásra, a tehetséggondozásra, valamint a keresztény szemlélet kialakítására.

Kapcsolódó galéria

Jubileum a Luther Kollégiumban- 2022