18 földút kap szilárd burkolatot – Ősz végére befejeződnek az útépítési munkálatok

Tavasszal, gőzerővel kezdődött el az ötmilliárd forintos útépítés első üteme Nyíregyházán. A kormányzat hazai forrásból adott támogatást a városnak, ebből az összegből 18 földút kap szilárd burkolatot. A kivitelezés a tervezettek szerint zajlik, a munkálatok őszre befejeződnek.

 

Hónapok óta zajlanak az útépítési munkálatok Nyíregyháza több pontján. Számos városrészben már jól látható a fejlesztés eredménye. Ötmilliárd forintból összesen 18 utca aszfaltozása történik meg ősz végéig, ez annak köszönhető, hogy minden a tervezettek szerint halad.

– A kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad, négy utcában már teljesen készen van az aszfaltburkolat. Ezt követően ezek az utcák megkapják a forgalomtechnikai elemeket, megtörténik a padkarendezés, és más egyéb kiegészítő munkák fognak következni. A többi utca vonatkozásában azt mondhatom el, hogy már mindenhol megkezdődött valamilyen munkafolyamat, például közműkiváltások, csapadékcsatorna-, illetve szegélyépítések, tehát folyamatosan halad minden utcában a munka – tájékoztatott Gál István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály út- és közműberuházója.

A legutóbb aszfaltozott utcák között van a Hadobás sor, ami 470 folyóméter hosszúságú. 420 méteren épült szikkasztó rendszerű csapadékcsatorna és az egyik oldalon szegélykő.

– Nagyon örülünk neki, alig vártuk már, hogy elkészüljön az út. Nagy víz és sár volt, így pedig már kényelmesen lehet majd közlekedni. 81 éves vagyok, eddig rossz úton jártunk, de ezen látszik, hogy jó minőségű lesz, már annyi sok anyagot hordtak ide bele – mondta el Vajsz Jánosné, Hadobás sori lakos.

Ezen az utcán problémát jelentett a csapadékvíz elvezetése is, nagyobb esőzések idején a lakók homokzsákokkal védekeztek, hogy ne folyjon be a lakásba a víz.

– Ha a szüleim még élnének, nem is ismernének így rá erre a részre, nagyon jó lesz. Én nagyon örülök neki. Eddig semmilyen csapadékvíz-elvezetési lehetőség nem volt. Nagyobb eső idején a szomszéd házba befolyt a víz, homokzsákokat kellett tenniük mindenhová. Ezen a részen teljesen megállt a víz, reméljük, hogy ezzel sem lesz baj most már – mondta el Nagy Miklósné, Hadobás sori lakos.

A Szamóca utcán is ezen a héten fejeződtek be az aszfaltozási munkálatok.

– Ez az útszakasz 233 méter hosszú, a csapadékcsatorna 95 méter hosszú volt benne, 932 négyzetméter az aszfaltozott felület – mondta el Szakács László, a Szakács és Társai Kft. ügyvezetője.

– Nagyon sok problémánk volt, mindig be kellett telefonálni a NYÍRVV Kft.-nek, hogy tolják már el, mert olyan göröngyös volt az út, hogy tönkretette a lengéscsillapítót az autón. Az sem mindegy, hogy a gyerekek télen, hóban, sárban egy latyakos utcán kell, hogy végigsétáljanak, vagy aszfaltozott út van. Így ki tudnak jönni majd biciklizni is, hiszen ez egy zsákutca, egy családi házas övezet, szóval nagyon örülünk neki – mondta el Uri Zsolt, Szamóca utcai lakos.

Azokon a helyszíneken, ahol még zajlanak kivitelezési munkálatok, az önkormányzat kéri a lakosság, valamint az arra közlekedők fokozott figyelmét, türelmét és megértését.