Nyíregyháza ad otthont idén az ország legnagyobb pálinkaversenyének
Fotó: Pálinka Nemzeti Tanács

Nyíregyháza ad otthont idén az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenynek, amelyre több mint háromszáz féle pálinkával neveztek a főzdék.

A Pálinka Nemzeti Tanács idén is megrendezi az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt, ami a kereskedelmi pálinkafőzdék legrangosabb, legnívósabb hazai versenye. A megmérettetés követően megválasztják 2021 év legjobb pálinkáját és a legeredményesebb főzdéjét is.

A bírálatot szeptember 8-10. között tartják a nyíregyházi Korona Hotel épületében, ahol 26 pálinkaszakértő értékeli, kóstolja a nevezett tételeket. A tavalyi évhez hasonlóan külső rendezvények is kísérik majd a versenyt, ahol a pálinkakedvelők számára kóstoló kurzusokat szerveznek a helyi éttermekben.

Az Országos Pálinka-és Törkölypálinka Verseny a termelőknek és a fogyasztóknak is szakmai visszajelzést ad az aktuális pálinkakínálatról, trendekről. Az elért eredmények, díjak a közönséget tájékoztatják arról, hogy melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák. – mondta Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A versenyre, pálinkát és a törkölypálinkát előállító adóraktári engedélyesek, illetve a pálinkát és a törkölypálinkát forgalmazó kereskedők nevezhetik tételeiket. Az OPV-re nevezett pálinkákat, törkölypálinkákat először a NÉBIH vegyvizsgálatnak veti alá, majd ezek után kerül sor az érzékszervi vizsgálatra. Minden egyes tételt, egymástól függetlenül három szakértő bíráló minősít, öt jellemző alapján. Az öt jellemző: az adott pálinka íz-és illat tisztasága, íz-és illat karaktere, valamint a harmóniája. A három minősítést – eltérő vélemények alapján másik két bíráló bevonásával - a médium elv alapján vetjük össze és állapítjuk meg az adott tétel végleges minősítését. Ez arany, ezüst, bronz minősítés lehet. Néhány esetben előfordul, hogy a tétel minősége nem éri el a kívánt bronz szintet, ilyenkor ezek a tételek nem kapnak kielégítő minősítést. Az alapminősítés után alkategóriánkként az arany minősítésű termékekből kiválasztásra kerülnek a kategória győztesek, más néven a champion díjasok, majd végül a kategória győztesek közül kerül kiválasztásra Magyarország legjobb pálinkája, mint az adott év legjobb pálinkája. – mondta el Béli Géza az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szakmai elnöke.

A nyíregyházi három napos mustrát különlegessé teszi az is, hogy az amatőr pálinkakedvelők is ízelítőt kaphatnak a bírálatból, megtanulhatják felismerni a pálinkahibákat és a pálinkák közötti minőségi különbségeket, hiszen mindhárom este nyíregyházi éttermekben tartanak ingyenes, regisztrációhoz kötött pálinka kurzusokat a Pálinka Nemzeti Tanács szakemberei.

 

Forrás: Pálinka Nemzeti Tanács