100 éve szolgálatban - Hungarikum a védőnői ellátás

Az 1910-es években a társadalmi és a gazdasági változások hívták életre a védőnői hálózatot Magyarországon. A szervezetet a megalakulásakor két fő cél vezérelte: a csecsemőhalandóság csökkentése és a nemzet számbeli erősítése. A program gerincét a szakmailag megfelelően kiképzett védőnők alkották, akik hivatásszerűen végezték a feladatukat. 1915-től a Stefánia Szövetség, majd 1927-től a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat védőnői foglalkoztak a babákkal és a mamákkal. A védőnők képzését Heim Pál kezdeményezésére a Stefánia Szövetség indította el 1916-ban a Központi Védőnőképző Iskolában, amely 1975-ben hároméves oktatássá bővült, majd 1989-től főiskolai diplomát is szerezhettek az elhivatott tanulni vágyók. A védőnők szerepe és feladata igen sokrétű: segítik a párokat a családtervezéstől egészen addig, amíg a gyermekük iskolába nem lép. Az oktatási-nevelési intézményekben pedig folyamatos ellenőrzésük alatt tartják a felnövekvő generációkat.

 

Szakma hivatástudattal

 

Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője az ünnepségen azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, ezt a szakmát csak hivatástudattal lehet művelni. Az igazgató hozzátette, a város védőnőiben a szeretet és a felkészültség élteti a motivációt. Ez segíti őket abban, hogy a munkájukat megfelelő színvonalon tudják végezni.

 

Az év védőnője

 

Nyíregyházán 63 szakember gondoskodik a gyerekekről és a családokról. Közöttük dolgozik Chrenkó Zoltán Mihályné is, akik júniusban országos elismerésben részesült. A szakma őt választotta az Év védőnőjének. A három gyermekes édesanya nem csak a tankönyvekből tudja, mi szükséges a gyerekeknek. Munkáját felnőttként választotta és hivatásként éli meg. A kitüntetett fontosnak ítélte meg azt, hogy részt vegyenek a családok életében. Munkájáról azt mondta, nagy odafigyelést, óriási empátiát, tudást és tapasztalatot igényel a tevékenységük. Van olyan helyzet, amely megviseli a lelkét, de a gyerekek őszinte mosolyából mindig tud töltekezni.

További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyházán kiemelt figyelmet fordít a városvezetés a kisgyermekekre. Az elmúlt évben megújult több városi óvoda és bölcsőde, ahol jelentős eszközfejlesztések is megvalósultak. 2014-től pedig a Védőnői Szolgálat Stadion utcai épülete várja komfortosabb körülmények között a várandós anyákat és gyermekeiket.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta a megemlékezést követően, Nyíregyháza az a település, ahol nő a születendő gyermekek száma, így a védőnőknek folyamatosan lesz feladatuk. A város vezetője kifejtette, az Önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsék a szakemberek munkáját, amin keresztül a gyermekek egészségét is védik.

 

Magyar Örökség-díjas Hungarikum

 

Az ünnepi megemlékezésen elismerést és pénzjutalmat adtak át Nyíregyháza védőnőinek, akik több éve alázatos munkájukkal támogatják a 6 év alattiakat és szüleiket a gyermeknevelésben, vagy valamelyik oktatási intézményben végzik segítő feladatukat.

A Magyar Védőnői Szolágat nemzetközileg is egyedülálló tevékenységét világszerte elismerik. A tradicionális, Magyar Örökség-díjas ellátási módszert 2015. április 23-án a Hungarikum Bizottság nemzeti büszkeségeink közé sorolta.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)