Zöld Kerék Alapítvány: kerékpárral az aratóversenyre

Ezúttal egy hagyományőrző rendezvényre gurul el Nyírbogdányba a Zöld Kerék Alapítvány, ahol a kézi aratást elevenítik fel a szervezők. A program során az érdeklődőknek bemutatják, hogy zajlott hajdanán az aratás, marokszedés, kévekötés, keresztrakás és a cséplés. 

– Az aratás még a nagyszüleink idejében is több volt, mint munka. Mert azt leginkább egy közösség együttélésének ünnepeként tisztelték, ahol a falu minden tagjának megvolt a feladata. Mentek elöl a kaszások, jöttek a marokszedők, kötötték a kévét, s rakták végül keresztbe, amit ló vagy ökör vontatta szekér vitt a cséplőig, az így begyűjtött búzaszemeket pedig úgy várták már a molnárok, mint a megmentőt. Mert ha érkezett a gabona, az azt jelentette, hogy mindenkinek, akit a föld eltart, ha másként nem is, de frissen sütött kenyér formájában hétről hétre juthat némi kemencényi boldogság. A túra 2022.08.06-án 8:00-kor indul Nyíregyházáról a Kossuth-térről – tájékoztatta szerkesztőségünket Kazai Béla.

Útvonal: Nyíregyháza – Kemecse – Nyírbogdány - Nyíregyháza

Túratáv: 25 km oda - 25 km vissza. Kerékpárút, alacsony forgalmú mellékút.

Programra 6 órát érdemes számolni.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósul meg.