Zivatarok hozhatnak felfrissülést a mai napon
Fotó: Illusztráció

A sok napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők lesznek az égen – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja.

Napközben kis eséllyel az északkeleti országrészben, estétől nagyobb valószínűséggel az Észak-Dunántúlon alakulhat ki helyenként zápor, zivatar.

Az előttünk álló éjszaka az északnyugati, északi megyékben kis eséllyel elégségesek lehetnek a feltételek zivatarok kialakulására. A hajnali, reggeli órákban az északkeleti tájakon egy-egy zivatar kialakulását nem lehet kizárni, de a késő délutáni órákban sem zárható ki kipattanásuk. Az esetlegesen kialakuló zivatarokat az átmeneti intenzív csapadék mellett viharos (60-80, esetleg 90 kilométer/óra feletti) szélroham, jégeső (akár 2-3 centiméternél nagyobb átmérőjű) kísérheti.

Szerda estétől már nagyobb eséllyel várhatóak zivatarok, amelyek leginkább a Dunántúl északi felén fordulhatnak elő, sőt, északnyugaton akár heves zivatar is előfordulhat. A zivatarokhoz viharos széllökés (60-80, hevesebb zivatarnál >90 kilométer/óra), intenzív csapadék (északnyugati határnál, illetve hevesebb cellák esetén néhol akár 20-30 milliméter) és jégeső társulhat.

A délnyugati szél többfelé megerősödik, estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között valószínű. Késő estére 19 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

 

Forrás: hirado.hu