Zenei műveltségi vetélkedő

Hová járt gimnáziumba Johann Sebastian Bach, a zeneszerző hány gyermeke élte meg a felnőttkort, és találkozott-e valaha is Bach és Händel? Többek között ezekre a kérdésekre kellett választ adniuk a versenyzőknek azon a zenei vetélkedőn, amelyet idén Bach, Händel és Scarlatti, három 1685-ben született zeneszerző tiszteletére szerveztek meg.

– Egy zeneiskolának nemcsak az a feladata, hogy a hangszeres oktatáson a diákok hetente kétszer félórát töltsenek egy teremben, hanem az is, hogy kinyissuk az érdeklődésüket, és minél több művészeti ággal megismertessük őket – mondta Tamás Attila, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. – Nagy gondot fordítunk arra, hogy minden évben megtaláljuk azokat az évfordulókat, amelynek apropóján, több hónapos előkészületi munka után, a szép számban összegyűlt gyermeksereg műveltségi vetélkedőn vegyen részt.

További képekért kattintson a fotóra!

A Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola és a Magyar Kodály Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagcsoportja által szervezett Bach, Händel és Scarlatti emléknapon 10 csapat versengett egymással. A Vikár Sándor Zeneiskola mellett érkeztek diákok a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolából, Tiszavasváriból, a Hankó László Zenei Alapfokú Iskolából és a Nyírbátori Alapfokú Művészeti Iskolából. A versenyzők sokat készültek a megmérettetésre.

– Minden szombaton gyakoroltunk a tanárnőnkkel. Átnéztük a zeneszerzők életrajzait és a zeneműveiket – mondta Tarek Gabriella, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanulója.
A vetélkedőn nemcsak a diákok elméleti tudására voltak kíváncsiak, a versenyzőknek zeneműveket is elő kellett adniuk. A cél az volt, hogy szélesebbé váljon az iskolások zenei műveltsége.
A Bach, Händel és Scarlatti emléknap a Vikár Sándor Zeneiskola tanárai közreműködésével emlékhangversennyel zárult.

F.  A.