Zajos mulatsággal nyit a múzeumfalu – A folytatás sem lesz csendesebb

– Ez az év jó lesz, ez már biztos! – így nyitotta meg az idei év programkínálatáról tartott sajtótájékoztatót dr. Bene János megyei múzeumigazgató a Sóstói Múzeumfaluban. A skanzenben 10 nagyobb és számos kisebb rendezvényre várják 2015-ben a látogatókat. Ugyan most még csendesek az épületek, de hamarosan zajos mulatsággal nyitják meg a kapukat. Február 7-én egy autentikus Szatmári farsangot élhetnek át a vendégek. Az Újlétai magtárban telet temetnek, csörögefánkot sütnek és táncolnak majd kifulladásig.

[video]

A farsang és a böjti hetek után jön a hagyományos múzeumfalus húsvét, a majális és a pünkösd. Szent Iván éjjelén lehet majd tüzet ugrani, augusztusban a kenyér ünnepén pedig kemencében sült cipót kóstolni. Szeptemberben három napon át a népmesékről szól majd minden, novemberben a Márton-napon pedig ismét randevúzni hívják a bájgúnárokat. A múzeumfalu megbízott igazgatója hozzáfűzte, idén nem rendezik meg a Kóstolja meg Magyarországot! fesztivált, de hogy senki se maradjon ínyencségek nélkül, Árpád-kori dínomdánommal csábítják a különleges falatokra vágyókat.

További képekért kattintson a fotóra!

Nagyné Bősze Katalin, megbízott igazgató elmondta: – Nem hagyjuk gasztronómiai különlegességek nélkül a vendégeinket. Tavaly októberben átadtuk a múzeumfalu új egységét: az Árpád-kori falut. Úgy véltük, hogy most egy új programmal ennek a falunak a benépesítésével, az életmódjának a bemutatásával kell ebben az évben foglalkoznunk, úgyhogy az ő étkezési szokásaikat, ételeiket, gasztronómiai különlegességeiket fogjuk majd szeptemberben a már megszokott gasztronómiai napunkon visszahozni, bemutatni.

ÁRPÁD-KORI FALU PÁLYÁZATI FORRÁSBÓL

A múzeumfalu 2014-es esztendejéről dr. Páll István számolt be. Az idén nyugdíjba vonuló, leköszönő igazgató kiemelte, tavaly közel 70 ezer látogatót vonzott a 35 éves születésnapját ünneplő nyíregyházi skanzen. A gazdag programkínálat mellett pedig 508 múzeumpedagógiai foglalkozást is tartottak. A legnagyobb sikernek azt tartja, hogy pályázati forrásokból felépült az Újlétai magtár és az Árpád-kori falu. Dr. Páll István úgy nyilatkozott: – Ezzel a két épületcsoporttal tulajdonképpen kimerítettük a múzeumfalu rövid és hosszú távú terveit, most már az utánam következőkön a sor, hogy tovább álmodozzanak!

FELFELÉ ÍVELŐ PÁLYÁN

A kultúráért felelős alpolgármester úgy nyilatkozott, a múzeumfaluban jó szakmai munka folyik és ezt a számok is bizonyítják. Dr. Ulrich Attila azt nyilatkozta, hogy a múzeumfalu felfelé ívelő pályán van a Jósa András Múzeummal együtt, és reméli, ez sokáig fog folytatódni és még több látogatójuk lesz. A népszerűségük növekszik Magyarországon belül, megyén kívül, határon túl is.

A SZATMÁRI FARSANG INGYENES

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a február 7-ei szatmári farsang 15 órakor kezdődik majd az Újlétai magtárban. A táncolni vágyókat Mészáros Attila aranysarkantyús táncos vezetgeti majd, a Művészeti Szakközépiskola nebulói pedig „alakoskodni” fognak. Aki csak nézni szereti a táncosokat, az készíthet farsangi álarcot is. A belépés mindenkinek ingyenes lesz.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Máté János