Vujity Tvrtko Nyíregyházán

A kétórás előadás alatt a közönség körbeutazhatta a Földet a népszerű újságíróval. Megismerhették nemcsak a világ legmulatságosabb diktatúráját, Fekete-Afrika misztikumát és Észak-Korea hétpecsétes titkait, hanem hallhattak az ölelés hatalmáról és a győztesek válaszáról is. A győztesek válasza pedig szerinte azoknak az embereknek a válasza, akik nem a kifogást keresik, hanem eldöntik, hogy ők meg fogják csinálni, és ha törik, ha szakad, tűzön-vízen át harcolnak az álmaikért.

További képekért kattintson a fotóra!

A világjáró riporter hangsúlyozta, a nyíregyházi előadás helyszíne a szívéhez nagyon közel áll, hiszen mint mondta, nemcsak egy újságírónak, hanem egy embernek az életében is csak egyetlen egyszer fordulhat elő, vagy egyszer sem, hogy 55 évvel a második világháború befejezése után, 600 ezer eltűnt és meghalt honfitársunk közül egyet mégis élve talál és hazahoz Magyarországra.

„NYÍREGYHÁZA AZ EGYIK LEGKEDVESEBB VÁROSOM”

– Pécsen kívül Nyíregyháza a legkedvesebb városom, és ezt nem udvarlásból mondom, hanem azért, mert életem sorsfordító pillanata, többszörösen sorsfordító pillanata, ide köt – mondta. – Ide kísértem haza, miután fölkutattuk és személyazonosságát megállapítottuk, a világ legutolsó hadifoglyát, aki egy magyar ember volt. S néhány száz méterre ide, ahol most mi beszélgetünk, a Virág utca 27-ben, vagy ahogy ő mondta, a Virág utca 2-7-ben, ott élte utolsó 3 és fél évét.

Vujity Tvrtko elmondta, akárhányszor eljön Nyíregyházára, mindig kimegy a temetőbe, majd meglátogatja Toma András rokonait, és lerója tiszteletét az emléktábla előtt, amelyet az ő kezdeményezésére, Toma András hazahozatalának 10. évfordulója emlékére, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata állíttatott. Hogy mikor találkozhatunk vele legközelebb a megyeszékhelyen, még nem lehet tudni, ami azonban bizonyos, nincs olyan év, hogy ne látogassa meg szeretett városát, Nyíregyházát.

Bruszel Dóra

(Fotó: Kohut Árpád)