Vöröskeresztes megújulás – Segély és építkezés

A Magyar Vöröskereszt 2017. júliusban új országos programot indított, melynek célja egy modern és a szakmai munkát optimálisan kiszolgáló, a veszélyeztetett, hátrányos helyzetű, krízisben élő személyek vagy családok szükségleteihez igazodó, korszerű infrastrukturális keret kialakítása.

Nagyszabású fejlesztés történt a Malom utcai megyei irodában is. A legfőbb cél az volt, hogy komfortossá és könnyen elérhetővé tegyék az ügyfélszolgálatot.

 

„Szociális ügyek intézését, adományozást, illetve a vizsgára való bejelentkezést, képzések szervezését, és az ezzel kapcsolatos napi szintű ügyintézést jelenti. Ez úgy valósult meg, hogy három új irodával bővült az épület, egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni a kollégák. Eddig is elfértünk az épületben, de több munkacsoport dolgozott egy-egy irodában, ami a személyes ügyintézést és az ezzel járó diszkréciót nem tette lehetővé. Most viszont megfelelő tér áll rendelkezésre, és ehhez a térhez nagyon szép, kulturált, modern bútorokat is beszereztünk. Munkaállomásokat tudtunk kialakítani, egy kicsit modernebbé, emberközelibbé tettük a központi épületnek a berendezését” – szólt a tájékoztatón Gurály Edina, a Vöröskereszt megyei igazgatója.

Folytatódott a központ akadálymentesítése, rámpát és egy földszinti mosdót építettek. Számítógéppel, laptopokkal, gyakorlóbabákkal és defibrillátorral, nyomtatóval gazdagodott a megyei iroda. Teakonyha és raktár is készült. Emellett mód adódott az energetikai korszerűsítésre is. A 2018 decemberében befejezett felújítás értéke több mint 24 millió forint. Hasonló korszerűsítés történt a megyében, több területi helyszínen is.

Az országos projekt keretében, 11 településen több mint 4 ezer négyzetméter infrastrukturális felújítást valósított meg a Magyar Vöröskereszt. Járműveket, informatikai eszközöket, mobil raktárt és irodabútort vásároltak. 25 defibrillátorral és egyéb kellékekkel, csecsemőápolási babákkal gazdagodott a hálózat. Balatonlellén nyaralót, Nógrád megyében ifjúsági tábort újítottak fel.

A projekt az EFOP pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg 2017. július 1. és 2021. január 31. között, közel 650 millió forint értékben.