Vizsga a Bencsben: folytatódik a tanév a szakképző iskolákban

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképző intézményeiben már január 2-án folytatódott a tanév, így a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 iskolája 9 ezer diákjának is. A Bencs László Szakképző Iskolában a felnőttképzés ágazati alapvizsgái zajlanak.

Az idei tanévben vált ketté a köznevelés és a szakképzés tanév rendje. A duális képzéshez igazodott a Kulturális és Innovációs Minisztérium, és úgy határozta meg a tanévet, hogy a téli szünetről január 2-án már visszatértek a szakképző iskolák és technikumok tanulói az iskolákba. Éppen ezért lett szükség a tömegközlekedés menetrendjének módosítására is, hiszen nem maradhatott az iskolaszüneti közlekedés. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum egyik iskolájában jártunk, amely több szempontból is eltér az átlagostól.

„A Bencsben jellemzően a rugalmas tanulási utakkal foglalkozunk. Ez a 2020-as szakképzési változás egyik kedvező fordulata, amikor gondoltak a hátrányos helyzetű gyerekekre, ill. azokra, akik lemorzsolódtak, vagy veszélyeztetettek voltak eddig. Orientáció-Dobbantó- Műhely iskolában tanítunk. A Műhelyiskola ágazatfüggő, a Dobbantóba olyan gyerekeket várunk, akiknek nincs meg a 8 osztályuk, túlkorosak. Ide bármikor lehet jelentkezni, tanévtől függetlenül. Átkerülnek a Műhelyiskolába, ahol rész szakmákat tanítunk, az alapkompetencia fejlesztés után. A Műhelyiskolába kívülről is várunk gyerekeket, nem csak a Dobbantóból, akik esetleg nem jól választották meg az eredeti irányt, túl nehéz volt, vagy valamilyen családi ok miatt kisodródtak az eredeti iskolából. Ők is bármikor jelentkezhetnek„

- tájékoztatott Kallós Angéla, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bencs László Szakképző Iskolájának igazgatója. Arra biztatja a pályaválasztó gyerekek szüleit az iskola igazgatója, hogy bátran  jelöljék meg a Bencs László Szakképző Iskola tagozatkódját is a felvételi lapon. Nem csak tanköteles fiatalokat, hanem felnőtteket is tanítanak, méghozzá  nagy számban a Bencs Iskolában.

„Én egyetemre szeretnék járni. Most újból fogok jelentkezni, a médiába készülök. Ezt a képzést azért végezném el, mert jó, ha az ember több lábon áll. A Kossuth Gimnáziumban végeztem, de látok ebben fantáziát, azért is végzem el. Most történik az ágazati vizsga. Felkészültem, kicsit izgulok, de nem lesz semmi baj”

- mondta Vincze Kristóf, a Bencs Iskola diákja.  Többszáz felnőtt korú ember munkarend nélküli, vagyis a munkaidejéhez igazodó képzése során január végéig rendezik az ágazati alapvizsgákat. Elméleti és gyakorlati feladatokkal.

„Szintén a 2020-as változásoknak köszönhetően a két éves képzések – amiket a felnőtteknek kínálunk – az iskolarendszerű felnőtt oktatásban, az első félév ágazati alapoktatás, aminek a végén, a tanév első féléve végéig leteszik az ágazati alapvizsgát. Ez azért fontos, mert utána szakképzési munkaszerződéssel tudják folytatni a szakirányú képzést„

- nyilatkozta az igazgató. A 2020-as szakképzési változásoknak köszönhetően a korábbi előtanulmányoktól, és megszerzett szakmáktól függetlenül minden felnőtt magyar állampolgár két szakmát, illetve egy-egy szakképesítést szerezhet ingyen. 3 ágazatban, 9 szakmában vizsgáznak a felnőttek, a 600 tanulónak nagyjából a fele. A turizmus-vendéglátás, a kereskedelem ill. az építőipari ágazatban pl.szakács, pincér, vagy kereskedelmi értékesítő, aztán  újabb területen ács, burkoló, kőműves, és festő-mázoló- tapátázó szakmákban.