Évértékelő a Nyíregyházi Állatparkban – 505 ezer látogató érkezett és 250 állatkölyök született
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Mozgalmas évet zárt 2023-ban a Nyíregyházi Állatpark. A tavalyi esztendőben 505 ezer látogató érkezett a sóstógyógyfürdői látványosságba, és több mint 250 – köztük több ritka – állatkölyök született.

 

Az év egy Mishmi takin születésével kezdődött. Mellettük számos olyan faj egyedei láttak napvilágot, melyek a természetben a kipusztulás szélén állnak. Ilyen például a Madagaszkáron őshonos fekete-fehér vari vagy az észak-kínai leopárd, melyből összesen 95 egyed él a világ állatkertjeiben, a hármas ikrek születésével pedig már 5 egyed a Nyíregyházi Állatparkban található. De nemcsak születtek, külföldről is érkeztek egyedek a parkba.

– Igazán különleges menyasszony érkezett a szumátrai tigris hímünkhöz, Gióhoz is. Korábban már beszámoltunk arról, hogy voltak menyasszonyai, de sajnos nem volt sikeres szaporulat. Éppen ezért a faj koordinátora úgy döntött, hogy másik feleséget helyez ki a számára, úgyhogy most Hollandiából érkezett hozzá a legújabb menyasszony és nagyon reméljük, hogy hamarosan be tudunk számolni a gyermekáldásról is. Nemcsak érkeztek, mentek is állatok, például a zlíni, csehországi állatkertbe ment el Jack, az afrikai elefánt bikánk, és hogyha már a hatalmas állatokat említem, akkor mindenképpen meg szeretném jegyezni, hogy megérkezett az állatparkba Európa egyetlen Kodiak-medvéje, aki hatszáz kilogrammos, és Takukát most is meg lehet tekinteni. Bár általában a barna medvék ilyenkor már téli álmot alszanak, valószínűleg az időjárás megviccelte őket, úgyhogy most a látogatók, ha eljönnek hozzánk ilyen verőfényes napsütésben, ők is meg tudják csodálni – számolt be Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

A hagyományokhoz hűen, idén is megválasztották az év állatát a parkban. A több mint 500 faj 5000 állatot számláló gyűjteményben nem volt egyszerű a döntés, végül azonban a legtöbb szavazatot az a pávián nőstény kapta meg, amelyik egy balesetben kiskorában elvesztette egy lábát, ám ennek ellenére teljes jogú tagja a 102 fős páviáncsapatnak.

– Az idei esztendőben nem a látogatóink, hanem az itt dolgozók választották meg az év állatát. A top 10-be olyan állatok kerültek, mint Kvanza, az afrikai elefánt, Aman, az indiai orrszarvú vagy Takuka, a Kodiak-medve, de végül egy igen izgalmas élettörténettel rendelkező állatot választottak az itt dolgozók, a páviáncsapat egyik tagját, aki 3 lábbal él már 10 esztendeje, ráadásul az idei évben ikerkölyköknek adott életet. Alapvetően a páviánok élete nagyon kemény, hiszen háremekben élnek, ahol a vezérhím él együtt a nőstényeivel, ám a fogyatékossága ellenére ez a pávián teljes jogú tagja lett a százkét főt számláló páviáncsapatnak – mondta el Révészné Petró Zsuzsa.

A Nyíregyházi Állatpark különféle jószolgálati, vadvédelmi programok támogatásában is részt vállalt 2023-ban. Emellett fontos küldetésének tekinti a fogyatékossággal élő emberek segítését. Immár tizennyolcadik alkalommal egy teljes napon át ingyenes látogatást biztosított a fogyatékossággal élő személyeknek és kísérőiknek az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete által szervezett Ez a mi napunk elnevezésű esemény keretében. Valamint az intézmény emellett tíz kárpátaljai gyereknek juttatott el karácsonyi ajándékokat.

– Állatparkunk feladatai között nemcsak a fajmegőrzés szerepel, hanem az oktatás is. A nyári ZOO-Suliba is óriási népszerűséggel jöttek a diákok, de emellett például az állatvédelmi témahéten is nemcsak itt tartottunk helyben foglalkozásokat, hanem kimentünk a nyíregyházi oktatási intézményekbe is. Több mint hétezren vettek részt ezen a kéthetes folyamaton – tájékoztatott az oktatási osztályvezető.

A Nyíregyházi Állatpark 2023-ban is megkapta a Családbarát szolgáltatóhely minősítést, idén tavasszal pedig átadják az Európában is egyedülálló Jégkorszak interaktív állatbemutatót, melynek első lakói, a tizenhét egyedet számláló Humboldt-pingvin-kolónia tagjai a külső medencében már láthatók.