Világelsők vagyunk az öt százalék feletti családtámogatással
Világelsők vagyunk az öt százalék feletti családtámogatással

Az idén meghaladta az öt százalékot GDP-arányosan a családtámogatásokra fordított összeg Magyarországon, az ország ezzel világelső – közölte Novák Katalin szombaton a Facebook-oldalán.

„Az idén meghaladta az öt százalékot GDP-arányosan a családtámogatásokra fordított összeg Magyarországon, az ország ezzel világelső” – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton Facebook-oldalán.

Novák Katalin a videóban kiemelte:

minden eddiginél nagyobb támogatás jut idén a magyar családoknak: 2021-ben 2600 milliárd forintot költ az állam családtámogatásokra, két és félszer annyit, mint 2010-ben.

A kormány célja, hogy Magyarországon minél könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni, ezért emeli évről évre a családok támogatására fordított összeget – mutatott rá a miniszter.

Csokorba szedtük a kormány családtámogatói intézkedéseit:

  • A kormány családtámogatásának központi eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok), amely a nagycsaládok lakáshoz jutását elősegítő, vissza nem terítendő támogatási forma. Új lakás építésénél vagy új lakás vásárlásánál ez egy gyermek esetén 600 000 forint, két gyermeknél,2,6 millió forint, míg három vagy több gyermek esetén 10 millió forintot jelent. Használt lakásnál a támogatás 600,000, 1,4 millió illetve 2,2 millió forint.
  • A  családtámogatás fontos alapelve az, hogy nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő elemek, még a babaváró támogatással is összevonhatók  – erről egy hete beszélt a miniszter.  
  • A vissza nem térítendő csok támogatás mellé kedvezményes, maximum három százalékos csok-hitel is igényelhető. A felvehető csok-hitel összege független attól, hogy újépítésű vagy használt ingatlant vásárolnánk belőle, kizárólag a meglévő vagy vállalt gyermekek száma határozza meg a lehetőségeket. Két gyermeknél 10 millió forint, 3 gyermeknél pedig 15 millió forint a hitel felső határa.
  • A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális típusa, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez. A falusi csok összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén: 1 gyermek esetén: 300 ezer forint,  2 gyermek: 1,3 millió forint,  3 vagy több gyermek 5 millió forint.
  • A babaváró támogatás egy ingyenes szabad felhasználású hitel, amelynek felső kerete 10 millió forint. Amennyiben egy házaspárnak a hitelfelvételt követően három gyereke születik, az állam nemcsak a hitel kamatát fizeti ki, hanem a teljes hátralévő hiteltartozást is megfizeti a banknak a házaspár helyett. Az MNB adatai szerint a teljes lakossági banki hitelállomány 13 százalékát teszi ki, pedig csak 2019 közepe óta elérhető.
  • A kormány január elsejétől csökkentette az új építésű ingatlanok áfáját 27-ről 5 százalékra. Azok akik csokkal vásárolnak új otthont, az áfát is visszaigényelhetik és az illetéket sem kell kifizetniük.
  • Szintén január elsejétől 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom, ha valaki saját maga építkezik - mondta a miniszter.
  • Az otthonfelújítási programra is jelentős segítség jelent a lakhatási körülmények javítására. A támogatás a felújítási költségek felét, maximum 3 millió forintot térít vissza utólagosan. Az intézkedés a támogatás mellett komoly fehérítő hatással lehet a gazdaságra. Az otthonfelújítási támogatás iránti kérelem benyújtására 2022 végéig van lehetőség,
  • Ezen felül ingyenesen letölthető tervrajzokkal segítik az építkező családokat, jelenleg negyven mintaterv közül lehet választani.
  • A családtámogatási rendszer új eleme, hogy jövőre a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-mentességét élveznek. 2022-től a fiatalok béréből csak a tb-járulékot vonják le, de diákszövetkezet keretében foglalkoztatott fiatalok esetében még azt sem. Az átlagfizetéssel számolva ez évi félmillió forintos növekményt jelent. Az intézkedés költségvetési vonzata évi 130-150 milliárd forint.
  • A nagycsaládosok autóvásárlását támogató program idén is folytatódik. A három- vagy több gyermeket nevelő családok új, hétüléses autó megvételéhez kapnak támogatást. A 2022 végéig futó konstrukcióban a vételár felére, maximum 2,5 millió forintra pályázhatnak.
  • Az évi hatezer forintos állami támogatás mellett az inflációt jóval meghaladó kamatszint miatt is népszerű a babakötvény. A  240 ezer megnyitott számlán a családok már 113 milliárd forintnyi megtakarítások helyeztek el. Ezzel a konstrukcióval havi ötezer forint befizetése mellett 18 év alatt 2,2 milliós megtakarítás érhető el.

 

hirado.hu