Vihar – Jelentős károkat okozott a vasárnapi vihar
Fotó: Trifonov Éva

Még most is nagy erőkkel dolgoznak a vasárnapi viharkárok felszámolásán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Elsősorban útra, épületekre, légvezetékekre, járművekre dőlt fák eltávolításához kértek segítséget a tűzoltóktól, megyeszerte több mint 500 alkalommal. A viharkárok felszámolásában több mint százharminc tűzoltó, hivatásos, önkormányzati és önkéntes beavatkozók, valamint több önkéntes mentőszervezet is részt vett.

Augusztus elsején három alkalommal történt lakosságvédelmi intézkedés megyénkben. Máriapócson, Piricsén és Ököritófülpösön is megdőlt, beomlott egy-egy lakóház tűzfala. Jelentős károkat okozott a vihar Mátészalkán, Nyírbátorban, Fehérgyarmaton, a megye több főútján, de a legtöbb segélykérés Nyíregyházáról érkezett – tájékoztatott Rutkai-Dér Vivien, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

„Megyénket vasárnap érte el egy erős vihar, mely jelentős károkat okozott. Több mint 500 segélykérés érkezett be az igazgatóság főügyeletére. Jelentős károkat okozott a vihar és az erős szél is, nagyon sok egységünk kint dolgozott tegnap délutántól, sőt, a mai napig is, most is kint van valamennyi egység. Elsősorban leszakadt faágak és kidőlt fák miatt érkeztek jelzések a tűzoltókhoz, természetesen azonnal megkezdték a műszaki mentést az egységek. Nyíregyháza belvárosában több utcát teljesen elzártak a kidőlt fák, de a lakótelepeken is volt mit tenniük a tűzoltóknak. Nemcsak hivatásos egységek, hanem önkormányzati és önkéntes beavatkozók, valamint több önkéntes mentőszervezet is részt vett a mentésekben, és többek között a MÁV, az áramszolgáltató és több településüzemeltetési társasággal működnek együtt a tűzoltók annak érdekében, hogy a károkat minél gyorsabban, hatékonyabban felszámolják.”

Megyeszerte több településen váltak az ingatlanok lakhatatlanná, az érintettek elhelyezéséről átmenetileg gondoskodtak. Nyíregyházáról érkezett a legtöbb segélykérés a tűzoltókhoz, a megyeszékhelyen azonban nem történt lakosságvédelmi intézkedés.

Kapcsolódó galéria

Viharkár eltakarítás a Szent István utcán