Vigyázat! Telefonos csalók!

A leggyakrabban a csalók arról tájékoztatják telefonon az áldozatukat, hogy szerencsejátékon nagyobb összeget nyertek. Ahhoz, hogy fel tudják venni a nyereményt, pár ezer forintot kell utalni egy megadott számlaszámra. Ilyenkor adategyeztetés miatt elkérik a sértett személyes adatait, valamint a bankkártyájával kapcsolatos információkat és a PIN kódot. A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy aki nem indult nyereményjátékon, az nem is nyerhet, így ne higgyen a csalóknak. Biztonsági okokból pedig semmilyen adatot nem szabad telefonon megadni. A másik gyakori módszert, főleg idősebbekkel alkalmazzák a tolvajok. Ilyenkor a késő esti órákban vagy éjszaka felhívják az áldozatot azzal, hogy egyik közeli hozzátartozója bajba került, kórházban van és ezért nem tud telefonálni, de szüksége lenne egy nagyobb összegre, amiért másnap reggel egy megbízott, akinek a nevét is megmondják, elmegy.

 

Legyünk gyanakvóak!

 

Farkasné Nagy Erika, rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetőhelyettese azt mondta, nagyon fontos, hogy a sértettek visszaellenőrizzék a hívásokat. Majd vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal telefonon és kérdezzék meg, hogy valóban történt-e valamilyen esemény a családban. Az alezredes hozzátette, meg kell értetni az idősebbekkel, hogy legyenek gyanúsak az ilyen esetek és semmiképpen ne fizessenek és ne adjanak ki adatokat magukról.

 

Értesíteni kell a rendőrséget!

 

A rendőrség munkatársa azt javasolja, ha valakit telefonon próbálnak meg átverni, ne adjon ki magáról adatokat, és értesítse a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es telefonszámon, de a telefontanú 06-80/555-111-es számán is tehetnek bejelentést. Amennyiben az óvintézkedések ellenére valaki bajba jutott, az tegyen feljelentést a rendőrségen.

M. E.

(Fotó: internet)