Videóval! – Nála cukibbat ma még nem látott!

Először született Magyarországon indiai páncélos rinocérosz. A Föld egyik legritkább állata életképes utódot hozott világra a Nyíregyházi Állatparkban. A kis bikaborjú 16 hónapnyi vemhesség után, komplikációk nélkül jött a világra. Holnaptól már a látogatók is megtekinthetik!


Rövid vajúdás után születetett meg a nyíregyházi rinocérosz bébi. Szeptember 26-án, délután négy órakor a mamája leheveredett az istállóban és néhány perc múlva már napvilágot is látott a borja. A megdöbbentő felvételeket a biztonsági kamerák rögzítették. A kicsi születése igazi szenzáció, mivel a vastagbőrűek nehezen szaporodnak fogságban. Nyíregyházán is több éves szakmai munka gyümölcse érett be a rhino születésével.

Többszöri párzás eredményeként alakult ki ez a sikeres vemhesség. Végig tudtuk kísérni hormonális vizsgálatokkal, ki tudtuk alakítani a megfelelő környezetet az elléshez. Egy nagyon nyugodt, nagyon zárt boxrendszert, ahol a kamerákat is úgy helyzetük el, hogy ne kelljen csak a végszükség esetén beavatkozni a megfigyelés során se és amikor megszületett az állat, akkor egy-két nap nyugalom után kezdtük el megközelíteni a borjút.

– fogalmazott Papp Endre, a Nyíregyházi Állatpark zoológiai igazgató-helyettese.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Egy nap alatt egy kilót hízik

A bébi most két hetes és láthatóan jó egészségnek örvend. Jelenleg 60 kilogrammot nyom, ám mivel napi 20-30 liter tejet is elfogyaszt 24 óra leforgása alatt egy kilóval gyarapszik a súlya. 3-5 hónaposan kezd majd szálas takarmányt fogyasztani, azonban akár 20 hónapos koráig is szoptatja majd a mamája. A nyíregyházi orrszarvú a faj megőrzése szempontjából is rendkívül fontos.

A tülkükért vadásszák

Ebből az állatból csupán 3500 él a világon. Élőhelyük folyamatosan zsugorodik és az orvvadászok sem kímélik őket.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A világ egyik legveszélyeztettebb és legritkább orrszarvúját sikerült Nyíregyházán tenyészteni és egy újabb utóddal hozzájárultunk ahhoz, hogy az a 70 példány, ami állatkertben él, túlélje a következő évtizedeket is és az utódaink számára is jelen legyen ez az India-Nepál erdőségeiben rejtett életmódot folytató állat, ami nagyon ki van téve az orrvadászok kénye-kedvének.

– tette hozzá Gajdos László, az állatpark igazgatója.

Nyíregyházán eddig 3 indai rinocérosz, egy bika és két tehén élt. Ez a kis csapat bővült a bébivel. Mellettük a vastagbőrű gyűjteményben afrikai orrszarvú és természetesen ázsiai és afrikai elefánt is megtekinthető az állatparkban. A szabolcsi megyeszékhely szakemberei rendkívül büszkék arra is, hogy a júniusi afrikai elefántbébi után, most egy indai rinocérosz is napvilágot látott a sóstói fák alatt.

 

Z. Pintye Zsolt