Vezetéstechnika – motoros oktatás elsőként Nyíregyházán

Számos feladatot kaptak a hallgatók, melyeket precízen kellett kivitelezniük. Egy-egy gyorsan és jól végrehajtott manőver akár a motoros életét is megmentheti veszélyhelyzetben.

– Megtanítjuk, mit tegyen egy motoros, ha hirtelen elé fordul vagy elé lép valaki. De azt is megtudhatják, ha nagyobb tempóban vesznek be egy kanyart vagy akár egy körforgalomba gyorsabban mennek be, hogyan maradhatnak íven – mondta Pelyvás Tamás, a Safety Hungary oktatója.

A vezetéstechnikai centrum ugyanis első alkalommal hagyta el a fővárost. Eddig csak Budapesten végezhették el a kétnapos tanfolyamot a hallgatók, a közelmúltban alakult Óriáskerék Motoros Egyesület szervezésében azonban mostantól Nyíregyházán is részt vehetnek a tréningeken a motorosok.

– A megyéből korábban többen vettek már részt a tréningen, de eddig szállást kellett keresniük a fővárosban és fel is kellett utazniuk. Most helyben van a képzés, a motorokat is biztosítják, így az egyesületnél jelentkezők elvégezhetik a tanfolyamot – mondta Szász Károly, az Óriáskerék Motoros Egyesület Nyíregyháza elnöke.

A vezetéstechnikai képzést elsőként Japánban vezették be motoros rendőrök számára. Később a világ minden részén elterjedt, és hatására egyes országokban jelentősen, 30 százalékkal csökkent a motoros balesetek száma. Magyarországon eddig nyolcezren végezték el a tanfolyamot, és a hallgatók közül senki nem szenvedett halálos balesetet. Az egyik nyíregyházi gépjárműoktató is részt vett a tanfolyamon, és nagyon hasznosnak tartja.

– Van egy előírt óraszám, mely szükséges ahhoz, hogy valaki levizsgázzon, megszerezze a jogosítványt. Ahhoz azonban, hogy igazi rutint szerezzen, fontosak az ilyen tréningek. Nekem volt már olyan vészhelyzet, amikor ennek köszönhetően nem szenvedtem balesetet – mondta Puskás Dániel gépjárműoktató.

A tervek szerint a jövőben minden hónapban oktatást tart majd Nyíregyházán a Safety Hungary. A képzést Nyíregyháza önkormányzata, a NYÍRVV és a Start Vállalat is segítette azzal, hogy az Esély Centrumban helyet biztosítottak az oktatáshoz. A képzés vezetői a fogyatékkal élőknek azzal kedveskedtek, hogy néhányan utasként kipróbálhatták, milyen érzés motorozni.

Dankó László