Veszteség-feldolgozó csoport indul a Jósa András Oktatókórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályán
Fotó: Illusztráció

A Vendégbabák csoport a vetélés, halvaszülés vagy a baba korai halála utáni gyász támogatását, a fájdalom enyhítését szolgálja.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház hivatalos közösségi oldalán számolt be a veszteség-feldolgozó csoport indulásáról.

– A Vendégbabákat a családok soha vagy csak rövid időre ölelhetik magukhoz. A várandósság alatt vagy a szülés környékén a várt csodát, az örömöt felváltja a mérhetetlen gyász, a veszteség. A Vendégbabák csoport a vetélés, halvaszülés vagy a baba korai halála utáni gyász támogatását, a fájdalom enyhítését szolgálja. A sorstársközösségen alapuló csoportban a gyászoló megtapasztalja, hogy másnak is hasonló fájdalommal kell megküzdenie. Lehetősége van arra, hogy megértésre találjon, gondolatait és érzéseit megossza a csoporttagokkal, a csoportvezetővel. Mások tapasztalataiból erőt meríthet arra, hogyan vészelje át élete talán legnehezebb időszakát. A csoportba egyedül és párban is lehet jelentkezni, a veszteség nem csak az édesanyát érinti, de ugyanolyan nehéz lehet párjának is feldolgoznia a fájdalmát. Ha a párok együtt vesznek részt a csoportmunkában, egymást is segíthetik a gyászfeldolgozás folyamatában. A foglalkozássorozat 10 alkalmas. Előre meghatározott időpontokban kéthetente, hétfői napokon 17.00-19.00 között lesznek a csoportülések. A csoport az első két alkalommal nyitott, itt még van lehetőség csatlakozásra, majd a második alkalom végén zárttá válik, új jelentkezőt nem fogad. Külön egyeztetéssel, az első alkalom előtt a jelentkezővel egy előzetes beszélgetésre kerül sor, ahol részletesebb felvilágosítást kaphat a programról, a kérdéseire pedig választ a csoportvezetőtől. Első időpont: 2022. május 30. Helyszín: Jósa András Oktatókórház, Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, 3. emeleti megbeszélő. A csoportlétszám: maximum 6-10 fő. A Vendégbaba csoportban a részvétel ingyenes. A csoport vezetője Kerepesi-Keresztúry Gabriella, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus-jelölt, perinatális szaktanácsadó, gyászcsoport-vezető. A foglalkozást személyes jelenlétre terveztük, amennyiben a járványhelyzet megköveteli, lehetőség van online formában folytatni a csoportfoglalkozásokat. Előzetes bejelentkezés szükséges a keresztury.gabriella@gmail.com e-mail címen vagy a +36/20-260-1110 telefonszámon – számoltak be a bejegyzésben.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház