Veszélyhelyzetben is segíti a diákokat a nyíregyházi Rotary Club

Nincs minden diáknak otthon okoseszköze, ezen próbál meg segíteni a nyíregyházi Rotary Club. Két vállalkozással összefogva, amelyek nemcsak az okoseszközöket, hanem egy évig az online elérhetőséget is biztosítják azoknál a családoknál, ahol nincs internet. A felajánlásoknak köszönhetően 64 tabletet szereztek be. Ezeket bokortanyákon, vagy lakóotthonban tanuló gyerekek kaphatják meg, több okoseszköz pedig az Oltalom Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonába kerül. Az első 22 eszközt a nyíregyházi Kazinczy Általános Iskola hátrányos helyzetű diákjainak adták át.

Üres az iskola, szinte egy lélek sem jár a Kazinczyban, az Árok utcán. A koronavírus miatt március óta ilyen állapotok uralkodnak a nyíregyházi iskolákban. A pedagógusok az internet és az ehhez kapcsolódó eszközök, tabletek, laptopok és telefonok segítségével tartják a kapcsolatot a diákokkal. A szerencsésebb tanulóknak van otthon ilyen eszköz és hozzá internetelérés, a hátrányos helyzetűeknek azonban nincs. Rajtuk kíván az egyik közismert karitatív szervezet, a Rotary segíteni.

Ár-érték arányban kiváló tabletek

Huszonkét darab tabletet ajándékozott a nyíregyházi Rotary Club a Kazinczy Ferenc Tagintézménynek. Az eszközöket olyan diákokhoz kívánják eljuttatni, akik internet vagy éppen számítógép híján a digitális oktatásban nem tudtak eddig részt venni. (Nekik eddig postai úton juttatták el egyébként a tananyagot.) Az iskolák ugyanis a szó szoros értelmében a koronavírustól védett internetre költöztek. A tanárok és a tudás most csak itt érhető el.  

– Nagyon sok felületet kipróbálnak most a  pedagógusok, úgyhogy kinek melyik jön be és azokat használgatják. Mi is nagyon sokat tanulunk. Saját magunkat is fejlesztjük, meg egymástól is tanulunk. Viszont a Facebookon nagyon sok olyan csoport van, ami segíti a pedagógusoknak a munkáját. Alsós matematika, alsós magyar és én azt mondom, hogy most az egész pedagógustársadalom összefogott és ahol csak tudjuk, segítjük egymást. A különféle megszerkesztett feladatlapokat feldobjuk és bárki használhatja, úgyhogy egész nap ott ülünk a gép előtt és keresgetjük a jobbnál jobb feladatokat, hogy a gyerekeknek színesebbé tudjuk tenni az oktatást, de nekünk nagyon hiányzik az iskola, mert az, hogy személyesen tanítsunk, az nincs meg – fogalmazott Diczkóné Untener Mónika, a Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézmény tanítója.

Összefogtak a vállalkozások

A Rotaryt a tabletek beszerzésében két vállalkozás segítette, az egyik a szükséges anyagi forrást biztosította, a másik pedig kedvezményesen beszerezte a megfelelő minőségű, korszerű tableteket.

A kiválasztásnál szerencsénk volt, mert szaküzletünk vezetője saját lányának is ilyen tabletet vett karácsony előtt. A célnak nagyon megfelelt, tudta használni. Most meg különösen tudta használni, mivel az internetcsatlakozás lehetséges. Ugye tartalmaz kamerát, mikrofont, így a videóbeszélgetésekben be lehet kapcsolódni. Iskolánként változik, hogy ki milyen arányban használ ilyen videóbeszélgetéseket. Van, ahol felelnek, van, ahol órát adnak le, van, ahol csak találkoznak egy héten egyszer a neten, hogy a közösségi életet erősítsék. Ezekre a feladatokra ezeket a tableteket alkalmasnak találtuk és erre az időszakra is alkalmas lesz a tanulás segítésére – emelte ki Maleczki Péter, a Rutin-Soft Számítástechnikai Kft. ügyvezetője.

Több helyre jut a tabletekből

A Kazinczy iskola tanulói mellett más hátrányos helyzetű, Nyíregyházán élő diákoknak is jut a tabletekből. A Rotary első körben ugyanis 64 darabot szerzett be. Az eszközökből jut a bokortanyákon élő diákoknak, illetve az evangélikus egyház számára, és állami gondozottaknak is felajánlanak néhányat. Az okoseszközökhöz egy évig biztosítják az internetelérést is.