Veszélyes is lehet a szüreti időszak, halált okozhat a mustgáz

Az ország számos pontján javában zajlik a szüret, egyes helyeken már a mustot érlelik a pincékben. Ennek erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelenthet. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.

A szüret derekán vagyunk, a gyümölcs erjedése során etilalkohol és szén-dioxid keletkezik. Ez utóbbi egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz, amely a pincék alsó részén, a talaj közelében gyűlik össze. Amikor ezeket a helyiségeket megközelítjük, legyünk óvatosak, hiszen évente 40-50 alkalommal riasztják a tűzoltókat mustgáz-esetekhez.”

Leskovics Zoltán tűzoltósági főfelügyelő hozzátette, bár a régi, gyertyapróbás módszer is működhet, mégis azt tanácsolja, hogy inkább érdemes érzékelő berendezéseket is beszerezni, valamint a megfelelő szellőzést is biztosítani a pincékben.

Amikor valaki ilyen helyzetbe kerül, hogy menteni kellene a pincében rekedt személyt, mindenképpen értesítse a tűzoltókat, akik légzésvédelmi eszközökkel, kockázatmentesen végre tudják hajtani a mentést.”

A főfelügyelő hozzátette, a közhiedelemmel ellentétben a szén-dioxid gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik. Ez szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat.