Veszélybe kerülhet a dohánytermelés

[video]

Veszélybe kerülhet a megélhetése azoknak, akik dohánytermesztéssel foglalkoznak – hangzott el a Dohánytermesztők Országos Konferenciáján Nyíregyházán. A támogatás hiánya mellett a legnagyobb gondot az illegális dohányfeldolgozók és a határon túlról érkező, feketén árusított cigaretta is rontja a helyzetüket.

 

TÁMOGATÁS NÉLKÜL?

 

– A dohánytermelés jövedelmezőségének igen nagy szelete a támogatás. Ennek az összegszerűsége még nem ismert, ami rendkívül nyugtalanítja a termelőket. A vetőmagot és a fóliát a palántaneveléshez már meg kellett rendelni, ami mind-mind kiadással jár. Az pedig még egyáltalán nem ismert, hogy meg fog-e térülni – mondta el Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: a támogatás nélküli ár jó esetben a termelés költségeinek negyven százalékát fedezi, így akár az ágazat fennmaradása is veszélybe kerülhet.

 

KÉT PILLÉREN

 

A kormány elkötelezett a dohánytermelők iránt, s az európai uniós szerkezetátalakítási támogatás megszűnése után, ha a korábbinál szerényebb mértékben is, de segíti hazai forrásból a termelőket – ezt Szentirmay Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője mondta a fórumon. Arra kérte a megjelent mintegy ötszáz dohánytermelőt, hogy „tegyék a dolgukat, készítsék elő a termelési év indítását”. Hozzátette: az új támogatási rendszer kidolgozása még tart, a pénzügyi feltételek létrehozásán dolgoznak a szakemberek, akik szerint a korábbi összegnek legalább a kétharmada előteremthető lesz nemzeti forrásból. Szentirmay Zoltán a részletekről annyit árult el, hogy a készülő feltételrendszer kétpillérű lesz, átmeneti segítséget és úgynevezett de minimis támogatást kapnak majd a termelők.

 

SZABOLCSBAN A LEGTÖBB

 

Magyarországon körülbelül 20 ezer ember érintett a dohánytermelésben. Ebből csak a megyében 16 ezren vannak, a teljes hazai dohánytermelés 85 százaléka pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van.
Nagy gondot jelentenek az illegális üzemek is. Nyíregyházán decemberben kapcsoltak le egy ilyet, akkor egy családi ház melléképületében másfél tonna dohányt találtak. Jellemző, hogy az ilyen helyeken feldolgozott alapanyag is lopott vagy egyáltalán nem ismert a származása.
– Leginkább a költségvetésre van negatív hatása, mert a feketén forgalmazott cigarettának semmilyen adótartalma nincs. A minősége pedig ellenőrizhetetlen – részletezte Bittner Imre, a Universal Leaf Tobbaco Magyarország Zrt. vezérigazgatója. – Közvetve nagyon nagy veszélyt jelent a dohánytermelőkre és az elsődleges feldolgozókra is, hiszen a feketepiac az elmúlt években növekedett, a legális értékesítés pedig csökkent – tette hozzá.

 

CIGI A HATÁRON TÚLRÓL

 

Veszélyezteti a hazai piacot a határon túlról érkező cigaretta is. A NAV jövedéki főosztályvezetője azt mondta, a szervezetnél az illegálisan behozott és értékesített cigaretta ellenőrzése folyamatos prioritást élvez.
– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kimondottan a fronton van, hiszen az Ukrajnából vagy Moldáviából származó, sokkal olcsóbb termékek itt jönnek be az országba. A szervezett bűnözői körök nagy profitra tudnak szert tenni a csempészet útján. Az elmondható, hogy a kollégáink óriási munkát fektetnek ennek a felderítésére. Szinte nem telik el úgy nap, hogy országos szinten 280–300 ezer szál cigarettát a munkatársaink ne foglalnának le – emelte ki Esküdt Gábor, a NAV jövedéki főosztályvezetője.

 

CSÖKKENŐ KERESLET?


A rendszeresen dohányzók száma egyébként csökken egy felmérés szerint. A 17 évnél idősebb lakosság körében mindkét nem esetében kevesebben dohányoznak, mint korábban. A nők esetében 2012-ben 23,6 százalék cigizett, egy évvel később pedig már csak 14,6 százalékuk. Ez az arány férfiaknál 32,3 százalékról 22,8 százalékra esett.

Erdős József