Vers- és Prózamondó Verseny Nyíregyházán

– A magyar kultúra a bölcsőtől a sírig kísér bennünket, hozzánk tartozik, éppen ezért komoly felelősség annak megőrzése és ápolása – mondta a rendezvényt megnyitó beszédében dr. Ulrich Attila alpolgármester. Hozzátette, a leginkább érintett korosztály, az ifjúság megszólítása nehéz feladat, de az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a legfontosabb értékeket közvetítse a számukra.

– Nagyon fontos, hogy a nemzeti tudatban, az identifikációban, hogy ki hova tartozik, az meglegyen. A fiataloknak ebből a szempontból könnyű világuk van, nyelvet tudnak tanulni, bárhova el tudnak jutni, lényegében minden csak pénzkérdés a mai világban, és közben elsikkadnak az alapvető értékei a magyar társadalomnak, elsikkad mellette az identitástudat is, hogy hova tartozik, nemcsak egy nemzethez, egy régióhoz, egy kis faluhoz, családhoz. Sajnos ez jellemzi a mai világot, és tényleg nehéz őket megszólítani. Mi keressük ezeket az utakat, mind az önkormányzat és a polgármester úr is elkötelezett abban, hogy ez meglegyen – hangsúlyozta Ddr. Ulrich Attila, a város alpolgármestere.

 

Vers és próza

 

A megmérettetésre 20 diák vállalkozott. Ők előírás szerint kötelezően egy verset szavaltak Kölcsey Ferenctől, valamint egy további szabadon választott prózát adtak elő valamelyik 20. századi magyar alkotótól.

 

Értékközvetítés

 

A szervező Móricz Zsigmond Könyvtár, a Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ, valamint Nyíregyháza Város Középiskolai Könyvtáros Tanárok munkaközösségének célja az emlékezésen túl az értékközvetítés. 

– Az intézménynek és a szervezőknek az volt ezzel a versennyel a célja, hogy mint könyvtár, kulturális intézmény, a kultúra közvetítője, megőrzője, a fiatal generáción keresztül hagyományozza át nemzeti értékeinket, ezen belül is elsősorban az irodalmat. Olyan nagy íróinkra, költőinkre emlékezünk ezen a napon, mint Ady, Arany, Krúdy, Móricz Zsigmond és még sorolhatnám – emelte ki Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A kétfordulós megmérettetést követően a zsűri a nap végén a három legjobb versenyző teljesítményét értékelte, akik tárgyjutalommal térhettek haza.


I. helyezett: Kocsis Zalán - Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium

II. helyezett: Orosz Róbert - nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
III. helyett: Együd Rebeka - nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Különdíjban részesültek:
D. Nagy Fruzsina - nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium
Vabják Márk - nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola Szakiskola és Kollégium
Sándor Dániel - Kisvárdai Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Piszár Tünde