Verbunk nap a múzeumfaluban – 14 zenész muzsikált közösen a gálaműsoron
Fotó: Trifonov Éva

Verbunk napot szerveztek szombaton a Sóstói Múzeumfaluban. A Verbunk táncok a Kárpát-medencében – Hagyományok Háza elnevezésű program a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület és a múzeumfalu közös rendezvénye volt.

Nyíregyháza olyan, mintha a néptánc fővárosa lenne – mondta Nagy Szabina önkormányzati képviselő a rendezvényen. Hozzátette, a néptánc tanít a múltra, a jelenre és biztos alapot ad a jövőhöz. A verbunk tánc kultuszát legérdekesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében őrzik, ennek egyik változata például az úgynevezett nagyecsedi magyar verbunk, amit a skanzen vendégei is megismerhettek. Nyíregyháza és a Sóstói Múzeumfalu bebizonyította, hogy a néptánc nemcsak jó kondiban tart, hanem a szívet, a lelket és a testet is melengeti. Fontos, hogy a felnövekvő generáció is magáénak tartsa ezt a hagyományt, hogy tudjon táncolni – így fogalmazott a Sóstói Múzeumfalu igazgatója, Baloghné Szűcs Zsuzsanna. A program második részében egy gálaműsort is adtak az együttesek, amelyekben a verbunk mellett már a csárdást is bemutatták, a gálaműsor végén pedig 14 zenész együtt muzsikált, miközben az összes férfi fellépő, közel százan, egy közös, nagy verbunkot jártak.

„A verbunk napja a nemzeti intézményünk, a Hagyományok Háza kezdeményezésére jött létre és ahogy már az előttem szólók is mondták, hagyományteremtés céljából. Ennek az a jelentősége, hogy néhány évvel ezelőtt az ENSZ egyik szervezete, az UNESCO szellemi örökség listájára is felkerültek a verbunk táncok. Ez egy óriási megtiszteltetés a magyar néptánc mozgalomnak, de persze sok minden felkerült már Magyarországról erre a szellemi kulturális örökség listájára, az épített örökségből is és sok minden egyébből. Most ezzel a hagyományteremtő rendezvénnyel tulajdonképpen ennek szeretnénk tisztelegni és egy kicsit népszerűsíteni ezt a méltán híres táncot” – mondta ünnepi beszédében Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője.

Kapcsolódó galéria

Verbunk napja gálaműsor a Sóstói Múzeumfaluban