Védőnői szűrés

Szakemberek kimutatták, rendszeres szűrővizsgálattal a méhnyakrák okozta halálozás akár 80 százalékkal is csökkenthető. Bár jelenleg a halálokok sorrendjében a 9. helyen áll évente 500 körüli halálozással, a szervezett lakossági szűréssel a betegség szinte teljesen megszüntethető lenne. Magyarországon a megbetegedés előfordulása 7 százalékkal, míg a méhnyakrák okozta halálozás 45 százalékkal magasabb az EU-s átlagnál. Hazánkban a szervezett méhnyak szűrést 2003-ban vezették be. 25 és 65 év közötti nők kapnak három évente meghívót a szűrésre. 2009-ben vonták be a vizsgálatokba a védőnőket. Akkor az Egészségügyi Minisztérium elindította a Védőnői Méhnyakszűrő Mintaprogramot, az önként jelentkezett védőnők pedig akkreditált továbbképzésen sajátították el a szűrés szervezéséhez és végzéséhet szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

 

A vizsgálatot viszik közel a lakossághoz

 

Ezt követően végezhettek szűréseket a körzetükben, a védőnői tanácsadóban, nővédelmi tanácsadás keretein belül. 2013 és 2015 között országosan a védőnők több mint 18 ezer szűrést végeztek, ahol 461 esetben nem kaptak negatív eredményt. A védőnői szűréssel a lakossághoz viszik közel a vizsgálatot. Ezeknek a megelőző vizsgálatoknak főleg a kisebb településeken van jelentőségük, ahol a nőknek nincs annyi lehetőségük szakemberhez fordulni, mint a nagyobb városokban. A programban Tóth Katalin védőnő is részt vesz, ő tapasztalatokkal is rendelkezik. Elmondta, nem Nyíregyházán, hanem egy kistelepülésen végzett szűréseket. Kifejtette, azt vette észre, hogy hajlandók a szűrésen részt venni a hölgyek, de fontos a számukra, hogy ismerjenek egy olyan személyt a környezetükben, akihez bizalommal fordulhatnak. Tóth Katalin hozzátette, egy-egy kistelepülésen ilyen a védőnő. Ő egy kulcsszereplő a méhnyak szűrés végzésében, illetve a szűrésre invitálásban, ami fantasztikus eredményekhez és átszűrtséghez vezethet.

 

Tudás és eszköz is áll a védőnők rendelkezésére

 

Azok a védőnők, akik elvégezték az elméleti és a gyakorlati képzést, kaptak egy nőgyógyászati vizsgálóágyat, egy paravánt, valamint a szűréshez szükséges eszközöket, így komfortos, steril körülmények között van lehetőségük a vizsgálat elvégzéséhez. A leletet azonban nem ők elemzik, azokat továbbküldik az egészségügyi laboratóriumokba. A kiterjesztett szűrőprogram segítségével a védőnők olyan nőket is megszólítanak, akik korábban nem vettek részt rendszeresen szűréseken, ezáltal csökkenteni tudják az esetlegesen halállal végződő megbetegedések számát és növelni a lakosság egészségtudatos magatartását.

ME.