Törpe víziló született a Nyíregyházi Állatparkban – Két hónapos lett a kis jövevény
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Törpe víziló született a Nyíregyházi Állatparkban. A már két hónapos kis nőstény birtokba is vette a Tarzan ösvénye kifutórendszer víziló-bemutatóját, ahol immár a nagyközönség is láthatja a várva várt szaporulatot.

A szülőpár 2009 óta él a parkban, egyikük Franciaországból, másikuk pedig Dániából került az Európai Fajmegőrzési Program keretében Nyíregyházára. A tenyészpár igen sikeres, hiszen már ötödik alkalommal születik utódjuk. A 2011-ben, 2015-ben, 2017-ben és 2022-ben született borjak már egy másik állatkertben élnek, a két hónapos jövevényt viszont még jó ideig láthatják a parkban a látogatók.

– Az apróság most már két hónapos és rekord gyorsasággal növekszik, naponta negyed kilogrammal nő a testtömege, ivarérett korában körülbelül 300 kilogrammos testsúllyal rendelkezik majd. Nagyon büszkék vagyunk, nemcsak rá, hanem a szüleire is, hiszen 2009 óta alkot Broutille és Hamlet, a hím és a nőstény tenyészegyedünk egy tenyészpárt, és már ez az ötödik alkalom, hogy kicsinyük születik. Alapvetően a törpe víziló az egyik legritkább vízilóféle, Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben él és teljesen más életmódot folytat, mint a nagytestű rokona, a másfél tonnás nílusi víziló. Ők elsősorban a szárazföldön tartózkodnak, és magányos életmódot folytatnak – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Az állatpark oktatási osztályvezetője azt is elmondta, a törpevíziló a kipusztulás szélén lévő, igen ritka, vastag bőrű faj, az ötször nagyobb 1,5 tonnás nílusi rokonával ellentétben, már csak nagyon kis területen őshonos. Mindösszesen kétezer egyed él belőle Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben. Állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti, ezért nagyon fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporodjanak, mint itt, a Nyíregyházi Állatparkban. A látogatók a vízilócsaládot együtt még jó ideig megtekinthetik a Tarzan ösvénye kifutórendszerben, a faj koordinátora a kis jövevényt, másfél-két éves korában fogja majd egy másik, európai állatkertbe helyezni.