Védenek az oltások

A 20. századtól az idő előrehaladtával a gyerekek egyre több védőoltásban részesülnek. Így ma már szinte elképzelhetetlen az, hogy valaki torokgyíkban, rózsahimlőben vagy merevgörcsben betegedjen meg. Köszönhetően a vakcináknak, sok súlyos betegségtől és szövődményeiktől óvhatják meg a szülők gyermekeiket. A védőoltások célja, hogy a szervezetet megvédjék egy adott kórokozótól és egy súlyos fertőzéstől. A modern védőoltások során olyan anyagok jutnak be a szervezetbe, hogy specifikus immunfehérjéket termelődnek a beadott oltóanyaggal szemben.

 

Nem a legyengített kórokozó jut be

 

Ma már nem a legyengített kórokozót, vagy az élő kórokozót juttatják be, hanem csak azt a részét tartalmazzák a kórokozónak, amely felelős az immunválasz kialakításáért. Amennyiben ezek kialakulnak az emberben és az egyén találkozik a természetben a vad kórokozóval, nem alakul ki a betegség, hiszen a specifikus ellenanyagok megkötik a vírust és azok betegítő hatásukat nem tudják kifejteni.

 

Kötelező és ajánlott oltások

 

A gyermekkori védőoltásokat két részre oszthatjuk. Gyermekkorban léteznek kötelező és ajánlott védőoltások. Ajánlható például a bárányhimlő elleni oltás, a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltás, a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltás, a szájon át adható rota vírus elleni oltóanyag, kislányoknál a HPV oltás, és minden évben az influenza elleni védőoltás.

 

Ajánlott az influenza elleni védőoltás

 

Dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának főorvosa elmondta, azok a gyerekek, akiknek krónikus, hosszan tartó betegségei vannak, tüdőbetegsége, szívbetegsége, vesebetegsége, vagy egyéb krónikus betegségei, azoknál az influenza megjelenése nagyon súlyos légúti, vagy egyéb komplikált betegségeket okoznak. A főorvos hozzátette, ezeknek a gyerekeknek mindenképpen ajánlott az influenza elleni védőoltás.

 

Az érvek az oltások mellett szólnak

 

Az oltásokkal nem csak az adott gyermek védhető meg, hanem a környezetében élők is, hiszen ha egyes betegségek ellen mindenkit beoltottak, akkor esélyes sincs a vírusoknak fertőzni. Sokan azokban szkeptikusak a védőoltásokkal szemben, tartanak az esetlegesen kialakuló mellékhatásoktól. A szakember azt javasolja, ilyenkor mérlegelni kell azt, hogy mi egy védőoltásnál a kockázat és mi történhet akkor, ha a gyermek nem kapja meg. Az érvek és a tapasztalatok a védőoltások megadása mellett szólnak. Az evidenciákon alapuló orvoslás ugyanis nem igazolta még eddig azt, hogy a védőoltásoknak olyan káros mellékhatása lenne, ami valamilyen betegség kialakulásához vezet.

Mikita Eszter

(Fotó: internet)