Várostörténeti pályázat – A Levéltárban értékelték a tanulók kreatív munkáit

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltára, a Kállay Gyűjtemény, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Nyíregyházi Értéktár városunk újratelepítésének 270. évfordulója alkalmából várostörténeti foglalkozásokra és sétára hívta a diákokat, valamint a múltat felelevenítő pályamunkák készítésére tett közzé felhívást. Ennek bemutatóját csütörtökön délután tartották a Levéltárban. Film, reklámfilm és facebook oldal készült, illetve Lego-város épült a kreatív tanulók keze nyomán.

A Móricz Zsigmond Könyvtár Helytörténeti gyűjteményében talált egykori lapok, folyóiratok adták annak a reklámfilmnek az ötletét, melyet két gimnazista diáklány forgatott a könyvtár greenbox stúdiójában. Jutalmuk egy-egy születésnapi újság, és belépő az élményfürdőbe.

Itt most nincs helyezés, hiszen mindenki nyertes a maga kategóriájában – kezdte köszöntőjét a levéltár igazgatója, majd hozzátette, hogy élményt és értékeket adnak ajándékba.

„Pályázni olyan pályamunkákkal lehetett, amelyek a korabeli Nyíregyházát jelenítik meg bármilyen formában, bármilyen technikával. Egy Facebook-oldalunk lett, egy Lego-várost építettek a gyerekek, reklám-film készült a könyvtárban, illetve egy történeti – úgy is mondhatnám – városimázs film” – fogalmazott a vármegyei levéltár igazgatója, Kujbusné dr. Mecsei Éva.

Vajon mi látszik ezeken a pályamunkákon? Kedvelik-e városukat, vagy másképp szeretnék látni a fiatalok?

„Ismerik a várost, ismerik a város történetét. Ha elmennek a főutcán, tudják, hogy milyen szobrok vannak, és reméljük, hogy ez az ismeret egy olyan háló, egy olyan szál a szívükhöz, mely visszahúzza majd őket Nyíregyházára” – szólt a pályázat kapcsán az igazgató.

A múzeumfaluban és a bokortanyákon kerestek és találtak forrásokat filmjükhöz a Szent Imre Katolikus Gimnázium diákjai. Remek csoportmunka nyomán készült el egy 10 perces mozi, a Tirpák Tv, melynek gyártásában a szülők is segédkeztek.

„Kisfilmünkben megmutatjuk a tirpákok betelepülését, életét és az ottani szokásaikat. Tizenhárman készítettük ezt a projektet. Ez egy történelem feladat volt, mivel ebben az évben erről is tanultunk. A csoportot háromfelé osztottuk. Az egyiknek a néptánc és a főzés volt a feladata, a másiknak a vetés és a földművelés, nekünk pedig be kellett mutatnunk az ottani életüket, hogyan éltek a falukban” – mesélt munkájukról Szilágyi Anna, a Szent Imre Katolikus Gimnázium diákja.

A levéltárban bemutatták a Göllesz Viktor Szakiskola és Általános Iskola diákjainak – ép, enyhe vagy középsúlyos sérüléssel élő fiataloknak – a Lego-városát, melyben felfedezhetjük az ismert templom, vagy az egykori kaszárnya épületét. A jókaisok Facebook-oldalt indítottak, melynek lapjain szerepel Nyíregyháza újratelepítésének néhány fontos személye, helye és eseménye. Mindezeket megnézhetik a vármegyei levéltár weboldalán.