Vándorkiállításon a megye, a Hungarikum pályázat támogatásával
Fotó: Szarka Lajos

Az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatán nyert 4 millió forintot a megyei közgyűlés. Ebből az összegből készített egy vándorkiállításra való tablót és megújította a megyeháza folyosóin már elsárgult több évtizedes fotókat, a megyei értéktár bizottság kincseit. Csutkai Csaba képeit.

 

Nézni és látni kell, csak kinyitni a szemünket a csodákra. Nem kell ahhoz a tengerhez menni, hogy kincseket találjunk. Így kezdte köszöntőjét Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. Gazdag épített és természeti örökségünk tablóit láthatta az, aki csütörtökön a nyíregyházi Hősök terén megfordult. Itt táncolták a megyei értéktáras Nyírség táncosai autentikus koreográfiájukat.

„Ennek a hosszú nevű megyének minden pontját bemutatják a képek Ajaktól Zsurkig. Helye van egy ilyen szimbolikus helyen a megye természeti és tárgyi, építészeti értékeinek. Különösen fontos az a küldetés, amit a megyei értéktár bizottság végez. Mind elnök, mind alelnök úrnak hálásak lehetünk ezért a lelkiismeretes munkáért” – fogalmazott köszöntőjében Román István kormánymegbízott.

Valóban, a megyeszékhely embere és vendége nem is tudja, merre nézzen, hiszen csak itt, a Hősök terén áll az I. világháború, az 56-os forradalom hőseinek emlékműve. Itt áll a nemrégiben avatott nemzeti összetartozást jelképező életfa. Kállay Miklós és Lónyai Menyhért, Kállay András, Alpár Ignác és Bessenyei György portréja.

„Kettős a kiállítás és az apropó, ami alapján összegyűlünk a megyeháza előtt. Egyrészt, ami látható itt, a megyeháza előtti téren, az egy vándorkiállítási – pontosabban három vándorkiállítási – anyag, ami a megyei értékekre fókuszál. Azon belül is a természeti értékekre, másrészt a szatmári és beregi középkori templomainkra, harmadrészt pedig azokra a kastélyokra és kúriákra, amelyek megtalálhatók nemcsak a megyei értéktárban, hanem természetesen fizikailag is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A másik anyag, amelyet szeretnénk megmutatni, és amire nagyon büszkék vagyunk, az bent, a megyeháza és a kormányhivatal folyosóin látható. Ott korábban is voltak már fotók, amelyek díszítették a falakat, viszont azok már eléggé megkoptak, elvesztették talán azt a funkciójukat, amit szántak nekik, hogy felhívják a figyelmet arra, mik is vesznek körbe bennünket, milyen értékek” – nyilatkozta a megyei értéktár elnöke, Baracsi Endre.

A megyei önkormányzat az Agrárminisztériumhoz pályázott a Hungarikum Bizottsághoz. Mintegy 4 millió forintból újultak meg az állandó és a vándorkiállítás képei, melyeket Csutkai Csaba fotózott. A 70-es évektől, egy honismereti tábor élménye után lett élete része a múlt fotózása. Templomok, kastélyok, dombok, parkok, vizek, fák és emberek, melyek inspirációt adnak az alkotáshoz, de még a hétköznapokhoz is.

„Jó időutazáson részt venni, amikor az ember bemegy egy ilyen térbe. Jó lenni a természetben, amit ad azon kívül, hogy tényleg kicsiben és makrovilágában is valamelyest érdemes elmélyülni. Ez egy cseppet távol áll tőlem, de a műemlék-fényképezés az örök. Abban mindig új motívumok vannak. Más-más fényben mást mutat, és mindig meg lehet találni azokat az új dolgokat, ami kimeríthetetlen lesz” – mesélte munkájáról a fotóművész, Csutkai Csaba.

A megyeháza folyosóin megújult állandó kiállítást előre bejelentett csoportok is megnézhetik, de csak védettségi igazolvánnyal láthatják a megyei értéktár fotóit.