Nyári Tárlat: színes és mozgalmas kiállítás a galéria emeleti termeiben
Fotó: Szarka Lajos

19 képzőművész 46 alkotása került a Városi Galériába, a Nyári Tárlatra. Festők, szobrászok, grafikusok, fotós és zománcművész munkája látható augusztus 7-ig a kiállítótermekben. A hosszú, pandémiás időszak után ez az első közös tárlat, melynek egyes alkotásai utaltak a vírusveszélyre, illetve az elmúlásra. Horváth János festőművész képei mellett egyperces néma csenddel tisztelegtek az elhunyt művészbarát emléke előtt.

Fájó, de meg kell szokja H. Németh Katalin a Horváth János özvegye megszólítást. Egy felhívást intézett a Váci Mihály Kulturális Központ a város és a megye képzőművészeihez, hogy járuljanak hozzá a pandémia miatt elmaradt Tavaszi Tárlat nyári kiállításához. A szervezéskor még egyeztetett festőművész férjével a grafikus, majd fiaival döntött az emlékezősarokról.

„Nem akartam akvarellt hozni, hiszen az akvarelljeit valamennyien ismerik. Ezeket a nonfiguratív képeket hoztam, amelyek az utolsó évtizedeit jellemezte, és foglalkoztatta őt. Főleg az árnyékok, a kozmosz és az elmúlás, az omladozás, az első képen ezt látjuk, kollázsban” – nyilatkozta H. Németh Katalin grafikusművész.

„Művészet- és kultúrabarát városunk vezetése minden oldalról igyekszik segíteni, támogatni, elismerni az alkotói tevékenységet. Mindezek mellett lehetőséget biztosít az elkészült művek bemutatására” – mondta köszöntőjében Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

Tematikus kötöttség nélkül, zsűri és díjak mellőzésével szervezte meg a Nyári Tárlatot a Váci Mihály Kulturális Központ a Városi Galériában. Ahogy a megnyitón elhangzott, a képzőművészet szinte minden ága megjelenik, a realista ábrázolástól az elvonatkoztatott megformáláson át a dekoratív, stilizált formák világáig.

„Nagyon vegyesek a technikák. A tus, a tollrajz, a hegesztett vas, a digitális technika, a fotózás és rézkarc is megjelenik ebben a kiállításban. Mondhatjuk, hogy gyakorlatilag ez egy keresztmetszete a megye képzőművészeti életének” – tájékoztatott Lázár István közművelődési szakember.

Az Átsző című két tollrajzzal szerepel a Városi Galériában Aranyász Zita.

„Az ihletet a fametsző művésztelepen szereztem, ahol idén részt vettem, és ott kísérleteztem ezekkel a pici kis tollrajzokkal. Hogyan lehetne minél inkább a toll technikájával felületeket kibontani. Érdekelt a kerítéseknek ezek az átszövő dolgai. Én most sokkal egyszerűbbre vettem a témát, mint általában szoktam. Régen mindig filozófiai mondatokra épülő munkákat készítettem. Idén kicsit egyszerűbb dolgokat szerettem volna feldolgozni” – beszélt munkáiról Aranyász Zita grafikusművész.

Ízlelgetjük Bábás Erika nevét itt, a galériában, bár a zománc műfaja meglehetősen erős gyökerekkel bír megyénkben. Szakrális munkát hozott a művész a galéria meghívására. Az alkotások ezelőtt Kecskeméten, a Cifra Palotában szerepeltek közönség előtt, a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén.

„Tűzzománc – festőzománc, az a hosszú alkotás, az a Bosch év alkalmából készült, és a hét főbűnt dolgozza fel. Egy archaikus népi imára építettem fel Bosch figuráit. A másik az aktualitás, az Eukarisztia évére készült. Végül kinyitották Kecskeméten a Cifra Palotában a kiállítást, de csak online lehetett megnézni, és nem régen hoztam onnan haza” – tájékoztatott alkotásairól a Kisvárdán élő festő-zománcművész, Bábás Erika.

A Nyári Tárlatot a Városi Galériában éppúgy, mint a Pál Gyula Teremben rendezett emlékkiállítást, augusztus 7-ig láthatják.

Kapcsolódó galéria

Nyári Tárlat 2021