Változó támogatási formák

Jelentősen átalakul a szociális ellátások rendszere. A törvénymódosítás miatt ezentúl a járási hivatalokon keresztül vehetőek igénybe a jövedelemkompenzáló támogatások, míg az önkormányzatoktól kiadáskompenzáló támogatást lehet kérni.

 

VÁLTOZÓ ELNEVEZÉSEK

 

Az aktívkorúak ellátását március elseje után már nem a jegyzők látják el, ez a feladat a járási hivatal hatáskörében lesz. A rendszeres szociális segélyt felváltja az úgynevezett egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás. A segélyek összege nem változik.

– Akik eddig is rendszeres szociális segélyben részesültek, azok ellátását a jegyzők február 28-áig felülvizsgálják. Attól függően, hogy vállalják-e az együttműködést a munkaügyi központtal, vagy foglalkoztatást helyettesítő vagy egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást fognak kapni. Amennyiben nem vállalják az együttműködést, akkor pedig önkormányzati támogatást fognak kapni – mondta el dr. Hozdik László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal hivatalvezetője.

Az eddigi aktívkorúak ellátását március elseje után már nem a települések jegyzőinél, hanem a járási hivatalokban kell kérelmezni. A benyújtás helye azonban nemcsak a járási hivatal lehet, hanem a polgármesteri hivatalban, a kormányablakokban, valamint azoknál a munkaügyi központoknál, ahol az ellátást kérő regisztrálva van.

A februári pénzt még az önkormányzatok fizetik ki, utána viszont már a járási hivataloktól érkezik az összeg. Változás abban lesz, hogy amíg korábban az önkormányzatok házi pénztárából kaptak pénzt az érintettek, ezentúl postán kapják majd meg, vagy bankszámlára utalják.

 

43 EZER ÉRINTETT

 

A hivatalvezető érdeklődésünkre elmondta: a megyében a jegyzők által a járási hivatalok felé adott előzetes tájékoztatása szerint mintegy 43 ezer személy érintett az aktívkorúak ellátásával összefüggő hatáskörváltozással. Ezek döntő része foglalkoztatás-helyettesítő támogatásban, kisebb részben pedig rendszeres szociális segélyben részesül.

 

MARADNAK A HELYI TÁMOGATÁSOK IS

 

Az önkormányzatok a saját támogatási formáikat továbbra is megtartják. Nyíregyházán például több mint tízfajta segélyt adnak a rászorulóknak, erre a költségvetésben több mint 300 millió forintot különítettek el.

Erdős József