Változnak a diákhitel szabályai és újdonságok is lesznek! A nyelvtanulást is segítik!
Fotó: Illusztráció

Október 1-jétől lehet majd igényelni az új nyelvtanulási hitelt, a Diákhitel 3-at – olvasható az eduline.hu-n. A maximum 500 ezer forintos nyelvi hitelt bárki igényelheti, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik vagy azt szünetelteti, valamint az is kérheti, aki felsőoktatási intézményben záróvizsgát tett, de nyelvvizsga hiányában még nem szerezte meg a diplomáját. A nyelvtanulási hitel törlesztését a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdeniük a hallgatóknak, havi egyenlő részletekben. A törlesztés futamideje minimum egy, maximum öt év, melyet a hallgató a hitelszerződés megkötésekor választ meg.

A szabad felhasználású Diákhitel 1 kamatát 2,2 százalékról 1,99 százalékra csökkentették a július 1-jétől december 31-ig tartó időszakra. Ezzel a hitellel havi 15 és 70 ezer forint közötti összeg igényelhető. Illetve korábban a kötött felhasználású Diákhitel 2 kamata is csökkent, 2 százalékról 0 százalékra.

2018. február 1-jétől a szabad felhasználású Diákhitel 1 maximális összege havi 50 000 forintról havi 70 000 forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy szemeszterenként már 250 ezer forint helyett akár 350 ezer forint hitelt is igényelhettek.

Szintén 2018 februárjától lehet igényelni az emelt összegű Diákhitel 1-et, ez egy szemeszterre akár 700 ezer forintot, egy teljes tanévre pedig maximum 1 millió 400 ezer forintot jelent. Ezzel a hallgatók külföldi résztanulmányait támogatják – az összeget a külföldön történő megélhetésére, a lakhatás teljes vagy részleges fedezésére kapják. Az emelt összegű hitel igénybevételének feltétele, hogy a hallgató hazai felsőoktatási intézménnyel fennálló hallgatói jogviszonya mellett a külföldi felsőoktatási intézménnyel vendéghallgatói jogviszonyban álljon.

A szabad és kötött felhasználású Diákhitel esetében is 40 évről 45 évre emelkedett a hiteligénylés életkori korhatára. A dolgozó diákhiteleseknek pedig azzal könnyítik a helyzetét, hogy lehetőséget biztosítanak a diákhitel törlesztés adómentes béren kívüli pénzbeni, illetve cafetéria juttatásként való elszámolására. Ez a kedvezmény egészen addig vehető igénybe, amíg a munkáltató részéről fennáll a munkaviszony, illetve a munkavállalót terhelő, kötelezően előírt Diákhitel törlesztése még tart.