V4 Special Series – Ilyen rangos kerékpárverseny még nem volt a megyében!
Fotó: Szarka Lajos

Két nap, két önálló verseny. Szombaton és vasárnap a megye ad otthont a V4 Special Series nemzetközi kerékpárversenynek. A győztesek olimpiai és világbajnoki kvalifikációs pontokat és értékes szerződéseket szerezhetnek. Őrült iramú, látványos összecsapások várhatók, összesen 150 nemzetközileg is jegyzett biciklis részvételével.

Digitális animáción mutatták be kedd délután a  nyíregyházi Városházán, milyen útvonalon folyik majd a V4 Special Series. A verseny érdekessége, hogy nem két napos, hanem szombaton és vasárnap is önálló futamon vehetnek részt a jelentkező sportolók. Szombaton 163 kilométeres a táv Vásárosnaménytól Nyíregyházáig. Vasárnap pedig 171 kilométert kell teljesíteni ismét a Bereg fővárosából indulva, a megyeszékhelyet is érintve a rétközi Ibrányig.

Nemzetközileg is jegyzett résztvevők

23 klub, 150 kerékpárosa mérkőzik meg egymással a rangos megmérettetésen és őket 5-600 fős technikai stáb kíséri. A versenyzők nem csak a Visegrádi Négyek országaiból érkezik, hanem többek között Ausztriából, Belgiumból, Németországból és Olaszországból. A szervezők azt mondják, nagy lesz a felhajtás, helikopterről közvetítik majd a versenyt és a megyében élők belekóstolhatnak milyen a hangulata a Giro d'Itáliának vagy éppen Tour de France-nak. A versenyzők pedig beleadnak majd anyait-apait mert a győztesek jelentős mennyiségű kvalifikációs pontot gyűjthetnek világbajnokságon vagy olimpián való részvételükhöz, vagy éppen egy komoly csapat is leszerződtetheti őket.

Nagyon sokszor nagyobb irammal mennek, mint a profi world tour, eurotour versenyeken. Mert ott mindenkinek meg van a faladata, itt viszont ezeken a versenyeken kint vannak a fejvadászok. Ezek a srácok ilyenkor szerződésekért hajtanak. Ahogy az alpolgármester úr mondta, gladiátorként küzdenek, mert a fejvadászok itt állnak a célterületeken és lehet, hogy valakinek egy profi szerződést ér egy-egy szökés vagy részhajrá, ezért elég masszív iramra kell számítani.

- fogalmazott Solymosi János, versenyigazgató. 40-40 kvalifikációs pontot ér majd a szombati és vasárnapi verseny. Az olimpiai részvételhez pedig 200-250 kell, így biztosan nem kímélik majd magukat a résztvevők.

Már tavaly elkezdték a szervezést 

Hosszú szervezést igényelt, hogy egy ilyen rangos kerékpáros verseny helyszíne lehessen a megye, erről már dr. Ulrich Attila számolt be. Az alpolgármester kiemelte, turisztikai szempontból is jelentős a verseny, hiszen nagy számú külföldi érkezik a helyszínekre. Ezen túl pedig a verseny ahhoz is hozzájárulhat, hogy jövőre akár egy világkupa futam helyszíne lehessen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Az is nagyon fontos, hogy megpróbálunk most már második alkalommal ebben az évben egy olyan sportágat, ami itt Nyíregyházán, amatőr félprofi szinten igen nagy kedveltségnek örvend. Ez a kerékpározás. Ez egy másfajta verseny, ezek itt profik. Ráadásul olyan profik fognak itt küzdeni, akik világbajnoki és olimpiai bajnoki kvótákért küzdenek, tehát éles verseny várható.

- tette hozzá dr. Ulrich Attila, alpolgármester. 

A nagyszámú versenyző és a kísérőstábok miatt útlezárásokra, forgalomelterelésekre kell majd számítani a megye útjain közlekedőknek. Nyíregyházán mindez a buszok forgalmát is érinti. A megyeszékhelyen szombaton délután 3 óra körül lehet majd nehezebben közlekedni. A Ferenc körúton, a Szegfű, Hunyadi, Egyház utcákon egy-egy sáv lesz lezárva, ám a Kossuth és Zrínyi Ilona utcákon a verseny ideje alatt nem lehet behajtani. Vasárnap, 14 óra körül éri a mezőny ismét a megyeszékhelyt ekkor az Állatpark környéken szurkolhatunk a kerékpárosoknak.

Kapcsolódó galéria

V4 Special Series beharangozó